web stats analyzer

lördag 8 maj 2010

Laxfilé i ångugn - enkel inkokt lax

Skriv ut receptet



Att koka laxen i ugnen är en mycket enkelt och det blir väldigt gott. Serverat med en romsås blir det både gott och festligt. Laxen smakar lika bra ljummen som kall. Det här är perfekt bjudmat.

Jag lagade den här rätten i ångugnen. Det går naturligtvis bra att laga i vanlig ugn, övertäkt med aluminiumfolie och på 125 grader till du får rätt innertemperatur.


Det här behöver du:

Laxen

900 g lax
4 dl vatten
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
0,5 dl hackad dill
1 rödlök

Romsås


2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
75 g stenbitsrom

Gör så här:


Börja med att skala och koka potatisen. Tillagningen av laxen går fortare än att koka potatis. 

Lägg laxen i en ugnsform med kanter som är högre än själva filén.

Skala och skiva rödlöken i tunna skivor och fördela över laxen.

Värm vatten och vin och blanda i fiskbuljongtärningen så att den löser sig. Tillsätt dill och häll sedan buljongen över fisken. 

Ställ in i ångugnen i cirka 18 minuter. Använd gärna termometer och avbryt tillagningen när laxen har en innertemperatur på 48 grader (temperaturen hittade jag i nåt recept som Mat-Niklas lagat och resultatet blev helt perfekt).

Blanda majonäs och creme fraiche och tillsätt därefter romen.

Servera med potatis och ärtor.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Nena sa...

Ah vad gott med bade lax oxh romsas, minns inte nar jag at de tva tillsammans. Maste se till att laga till det snart:)
Kramar,
Nena

Daniella - BakeCake sa...

Oj så gott det såg ut! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept