web stats analyzer

söndag 20 mars 2011

Schlagerwraps - orginalet

Skriv ut receptet


Från vänster till höger: Kikärtsröra, majs, grillad paprika, het harisaröra med kikärtor, rostade rotfrukter, bearnaise, matvete och kikärtsröran en gång till.

Det här är en rätt som vi provat oss fram till under flera trevliga middagar, nu senast på en lite större sammankomst i Uppsala för gamla kompisar från gymnasiet. Schlagerwraps heter det av två anledningar, dels  för att vi ätit wrapsen i samband med diverse schlagersändingar den senaste tiden och dels för att göra det enkelt sökbart (det verkar inte finnas någon annan som gjort schlagerwraps än).

Den här rätten är helt vegetarisk av den enkla anledningen att det är svårt att hitta något passande kött som skulle göra wrapsen godare. Vi har provat att servera med grillad kyckling och det funkar naturligtvis också bra, men det här är helt enkelt den bästa varianten på wraps som vi provat.

Rörorna kan med fördel förberedas någon dag innan. Grönsakerna kan serveras varma, kalla eller ljumna. Det enklaste sättet att få varm mat på bordet är att värma de färdigrostade rotfrukterna precis innan servering och låta övriga tillbehör vara kalla.

Det här är ett recept för 12 personer.

Det här behöver du:

Färdiga tortilla (den största modellen), 4 st 6-pack

Rostas:
1,1 kg rödbetor
0,6 kg paprika
1,1 kg palsternacka
1 kg potatis
1 kg morötter
1 blomkålshuvud

Kokas:
2 dl matvete
4 dl vatten
1 msk grönsaksfond

Tillbehör:
1 burk majs
300 g riven ost

Röror/såser:

Het kikärtsröra med harisa (dubbel sats)
Kikärtsröra (dubbel sats)
Färdig bearnaise (två burkar)

Gör så här:

Rosta grönsakerna i ugnen enligt följande i 175 graders varmluft. Lägg inte grönsakerna för tätt för då blir de mer kokta än grillade. Alltså, använd en extra plåt istället för att trycka ihop för mycket:

Rödbetor - 90 min
Morot - 40 min
Palsternacka - 40 min
Potatis - 40 min
Paprika - 20 min
Blomkål - 15 min

Skala rödbetor, morötter, palsternacka och potatis. Dela i tvåcentimeterskuber. Skär paprikan i 3x5 cm stora bitar (för små bitar blir lätt brända). Skiva blomkålen i tunna skivor. Jag brukar tillaga grönsakerna på bakplåtspapper och ringla över lite olja och salta försiktigt.

Här hittar du recept på het kikärtsröra med harisa (15 minuters tillagning), här är receptet på den goda kikärtsröran (7 minuters tillagning) och bearnaisen köper vi som sagt färdig och serverar kall.

Precis som alla andra sorters gryn så blir resultatet för matvetet bäst i en riktigt vid gryta och själv använder jag gärna en traktörpanna. Koka upp vattnet, tillsätt fond och gryn och koka sakta under lock i 15 minuter.

När det väl är dags att servera wrapsen så börjar du lämpligast med rörorna i botten eftersom det kladdiga kladdar minst då. Fyll wrapsen till bristningsgränsen (lite, lite mindre än på bilden ovan) och vik därefter upp en flik i nederkant innan du viker sidorna mot varandra. Vana wrapsätare kan fylla wrapsen så att det räcker med en.

Servera med ett enkelt rödvin, tex vår favorit-BiB Rocca di Montemassi.

Tips! Om du bjuder barn på den här rätten finns det en poäng med att hålla isär de olika fyllningarna och servera i separata skålar. På så sätt hittar alla en kombination som både smakar och mättar.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept