web stats analyzer

söndag 10 januari 2010

Ångugn - del 1 - test, fördelar, nackdelar

Skriv ut receptet

Här är en ordentlig genomgång av fördelar och nackdelar med ångugn, något som vi testat under fem års tid i ett matlagningsglatt kök.



När vi flyttade till Lyckan för drygt fem år sedan köpte vi en ångugn från Husqvarna, modell Reginett Timjan.  Den är mycket lik Electrolux ångugn och fungerade då  i princip på samma sätt som ångugnarna från Siemens och Miele.

Fördelar:

+ Vi har under åren hittat på flera maträtter som i princip lagar sig själva i ångugnen
+ Grönsaker och fisk blir väldigt gott
+ Ugnen har grillelement och fungerar utmärkt för all normal ugnsanvändning
+ Tillagningen är något snabbare
+ Det går att tillaga direkt från fryst även med känsliga livsmedel

Nackdelar:

- I praktiken använder vi ångfunktionen max en gång per vecka
- Ångugnen har en uppstarts och avsvalningstid vilket gör kortare ångning opraktisk för kortare tillagning
- Eftersom ugnsluckan ska vara stängd när ångprogrammet är igång är det svårt att tillaga råvaror med olika lång tillagningstid
- Trögheten i ånggenereringen gör det oanvändbart för bakning
- Ugnen har maxtemperatur på 230 grader
- Det är inte alla i familjen som förstår hur ugnen fungerar 
- Det finns väldigt få kokböcker som skriver om ångugn

Så fungerar ångugnen

För den här modellen gäller följande. Ånga kan användas på två sätt, mättad ånga eller ånga/varmluft i olika kombinationer. Vid mättad ånga är temperaturen 100 grader och i kombination med varmluft är temperaturen högre.

I botten av ugnen sitter en ånggenerator och den består av en skål där vattnet kokas. Att värma ugnen till 100 grader tar ungefär fem minuter och efter tillagningen sker en automatisk avångning. Det betyder att tillagningstider under tio minuter har rätt liten inverkan. Det gör det också svårt att tillaga olika grönsaker med olika tillagningstider eftersom tillverkaren rekommenderar att ugnsluckan inte öppnas under pågående ångning. Det är väldigt mycket varm ånga i ugnen så det finns goda skäl att inte öppna luckan.

Vid tillagning i ugn överförs värme från luften till maten. Om vatteninnehållet är högre sker denna värmeöverföring mycket effektivare och är vatteninnehållet mycket högt förhindras uttorkning av maten. Att laga mat i ångugn (mättad ånga) är ungefär detsamma som att koka på spisen med den stora skillnaden att råvarorna inte lakas ur av kokvattnet. Vad det betyder i praktiken för vitamininnehåll och nyttighet vet jag inte riktigt, men smaken upplevs hursomhelst som bättre.

När ångan värmer maten kondenseras vätskan och vid ångning av av kycklinglårfiléer samlas 2-3 dl buljong i en operforerad ugnsform. Vissa tillverkare skickar med en perforerade långpanna och det är något som jag skulle rekommendera om du vill undvika att maten delvis kokas. I fallet med kycklingen är det inget problem eftersom buljongen används till såsen.

Ångugnen kan användas för att tillaga ris och andra gryn. Det är oerhört praktiskt eftersom tillagningen sköter sig själv och resultatet alltid blir perfekt. I praktiken är detta den största praktiska nyttan med ångugnen i kombination med de förträffliga recepten nedan.

Att använda kombination av ånga och varmluft är ett sätt att förbättra värmeöverföringen och samtidigt få stekyta på maten. Ångan gör uppvärmningen effektivare och minskar uttorkningen vilket ger saftigare maträtter av exempelvis kött och kyckling. I praktiken innebär det att maten tillagas 10-20 % snabbare, alltså inget revolutionerande. Nackdelen med ånga är att den goda stekytan på exempelvis ugnsbakade grönsaker blir mindre, men genom att kompensera med lite högre temperatur går det att få till ett bra resultat (men då är ju frågan om man ska använda ånga överhuvudtaget eller om man ska göra som man vet blir bra).


Frågor på det?

Om du har några frågor så skriv gärna i kommentarsfältet så svarar eller kompletterar vi texten.

Uppdatering 2016-05-01

Efter cirka 10 år gav den här ångugnen upp. Det var ungefär i samma veva som Electrolux läste den här bloggposten vilket i sin tur ledde till att jag blev intervjuad för en kampanj i Dagens Industri. Det ena ledde till det andra och nu långtidstestar vi en ny ångugn från Electrolux och det kan du läsa mer om här på bloggen under de kommande tre åren. Vi får inget betalt för att testa ångugnen och vi fick inget betalt för att vara med i annonsen.



Recept för ångugn

Här är några av våra favoritrecept för ångugn.

Kyckling i ångugn - barnens absoluta favorit - Den här rätten serverar vi med en av två goda såser, citronsås eller mangosås. Här kokar vi kyckling och ris samtidigt vilket är mycket praktiskt.


Laxfilé i ångugn - enkel inkokt lax - Det är väl ett tecken på att man börjar bli gammal för det är väldigt mycket vuxenpoäng på inkokt lax. Servera med romsås (som i receptet) eller med dillmajonäs.


Kokt torsk direkt från frysen - Enkel vardagsrätt på fruset fiskblock.

Electrolux har gjort en kokbok om matlagning med ånga. Läs den så förstår du bättre hur du lyckan med ånga.



Andra om ångugn Vi i villa
Recept i DN, SvD Det optimala köket Baka, baka liten kaka
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept