web stats analyzer

söndag 15 augusti 2010

Surdegsbröd utan Manitoba Cream

Skriv ut receptet



Panik, vetemjölet är slut. Fick baka brödet av vad som fanns i mjölskåpet och resultatet blev ett alldeles utmärkt bröd med lite annorlunda mjölval.

Det här brödet jäser bara en gång och tar från start till mål knappt sju timmar att baka (30 minuter knådning, 5 timmar jäsning, 5 minuter utbakning och 50 minuter i ugnen).

Det här behöver du:

525 g vatten
25 g rågmjöl
325 g dinkelmjöl
450 g durumvetemjöl
250 g surdeg
24 g salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser förutom salt. Knåda i 13 minuter på lägsta hastighet.

Tillsätt salt och knåda ytterligare fyra minuter. Höj hastigheteten och knåda fyra minuter till. Det är bara bra om det blir en liten paus mellan de tre knådningarna.

Låt degen jäsa 5 timmar i en rektangulär inoljad låda. Tänk på att degen blir minst dubbelt så stor.

Se till att ugnen är rejält varm tills degen jäst färdigt. Om du saknar baksten ställer du in den tjockaste plåten på andra falsen nedifrån, har du en baksten använder du naturligtvis den. Ugnen ska stå på 250 grader.

Mjöla bakbordet ordentligt. Vält upp degen och forma försiktigt en rektangel. Det viktiga är att inte punktera alla fina bubblor som finns i brödet. Vik långsida mot långsida och dela därefter brödet på mitten (och ja, det ska bli två knubbiga bröd - inte två ormar).

Ta ett bröd i taget och lägg in på stenen/plåten. Har du en vattenspruta så spruta in lite vatten i ugnen för att få bättre luftfuktighet (då får du högre bröd).

Efter fem minuter sänker du temperaturen till 180 grader och bakar bröden i ytterligare 45 minuter. Öppna gärna luckan till ugnen två-tre gånger under senare delen av gräddningen. Då får du en bättre skorpa på brödet.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

4 trevliga kommentarer:

Anonym sa...

Hej, verkar toppen med alla recept och inspiration med surdeg. Har gjort några bak med surdeg men alltid bakat med jäst, den gången jag försökte utan blev det bara platt och "obakat"....Min undran är som följer; om man inte har någon bra våg att visa gram med hur gör jag då?
/Elisabeth

Magnus på Matlyckan sa...

Hej Elisabeth,

kul att du gillar recepten.
Det är viktigt att det är bra fart i surdegen. Surdegen ska vara nymatad (optimalt ungefär 8 timmar efter matning) och rumstempererad.
Alla recepten du hittar här är bakade på vetesurdeg. Jag vet inte om det är så, men jag tror att det är mer jäskraft i en vetesurdeg.
Jag tror det handlar mycket om teknik också. Hur man formar degen (tex med treslag) och att degen hanteras varsamt så att inte jäsbubblorna trycks ihop.
Jag använder baksten och det hjälper brödet att resa sig när det kommer in i ugnen. Kolla in filmen på timelapse så förstår du hur viktigt det är med stenen. Bröden sjunker först ut och reser sig sedan mycket fint.
Jag tror jag ska skriva en speciell post om att baka utan jäst. Håll utkik och välkommen tillbaka.

Magnus på Matlyckan sa...

Elisabeth, prova det här receptet på nybörjarbröd. Om det inte funkar så mejla eller kommentera igen.
Ett bra bröd utan jäst"

Anonym sa...

Hej igen, tack för ditt svar. Har satt en rågsurdeg som verkar ha fått liv...!! :) Det är super att äntligen kommit så långt. Tycker det är toppen om man lyckas att kunna baka utan jäst. Ska kolla igenom allt igen innan jag bakar ut degen(har datorn i köket med mig...) Jag tycker om bröd som blir lite högre, är det ok att baka brödet i formar?
/Elisabeth

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept