tag:blogger.com,1999:blog-1452501955373190853.post5698026485216080328..comments2023-10-06T09:03:33.742+02:00Comments on Matlyckan: Surdegsbröd utan Manitoba CreamMagnus Fasthhttp://www.blogger.com/profile/04002975473273612750noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-1452501955373190853.post-36051173217787147152010-08-27T12:09:39.968+02:002010-08-27T12:09:39.968+02:00Hej igen, tack för ditt svar. Har satt en rågsurd...Hej igen, tack för ditt svar. Har satt en rågsurdeg som verkar ha fått liv...!! :) Det är super att äntligen kommit så långt. Tycker det är toppen om man lyckas att kunna baka utan jäst. Ska kolla igenom allt igen innan jag bakar ut degen(har datorn i köket med mig...) Jag tycker om bröd som blir lite högre, är det ok att baka brödet i formar? <br />/ElisabethAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1452501955373190853.post-14819473948249813842010-08-22T22:34:23.723+02:002010-08-22T22:34:23.723+02:00Elisabeth, prova det här receptet på nybörjarbröd....Elisabeth, prova det här receptet på nybörjarbröd. Om det inte funkar så mejla eller kommentera igen. <br /><a href="http://matlyckan.blogspot.com/2010/02/cristians-nyborjarbrod-med-surdeg-och.html" rel="nofollow">Ett bra bröd utan jäst"</a>Magnus på Matlyckanhttp://matlyckan.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1452501955373190853.post-1205006701476678412010-08-22T22:32:18.747+02:002010-08-22T22:32:18.747+02:00Hej Elisabeth,
kul att du gillar recepten.
Det ä...Hej Elisabeth,<br /><br />kul att du gillar recepten. <br />Det är viktigt att det är bra fart i surdegen. Surdegen ska vara nymatad (optimalt ungefär 8 timmar efter matning) och rumstempererad. <br />Alla recepten du hittar här är bakade på vetesurdeg. Jag vet inte om det är så, men jag tror att det är mer jäskraft i en vetesurdeg.<br />Jag tror det handlar mycket om teknik också. Hur man formar degen (tex med treslag) och att degen hanteras varsamt så att inte jäsbubblorna trycks ihop.<br />Jag använder baksten och det hjälper brödet att resa sig när det kommer in i ugnen. Kolla in filmen på <a href="http://matlyckan.blogspot.com/2009/10/time-lapse-film-pa-brod-som-jaser-i.html" rel="nofollow">timelapse</a> så förstår du hur viktigt det är med stenen. Bröden sjunker först ut och reser sig sedan mycket fint.<br />Jag tror jag ska skriva en speciell post om att baka utan jäst. Håll utkik och välkommen tillbaka.Magnus på Matlyckanhttp://matlyckan.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1452501955373190853.post-78282621466556646872010-08-22T21:00:38.121+02:002010-08-22T21:00:38.121+02:00Hej, verkar toppen med alla recept och inspiration...Hej, verkar toppen med alla recept och inspiration med surdeg. Har gjort några bak med surdeg men alltid bakat med jäst, den gången jag försökte utan blev det bara platt och "obakat"....Min undran är som följer; om man inte har någon bra våg att visa gram med hur gör jag då?<br />/ElisabethAnonymousnoreply@blogger.com