web stats analyzer

söndag 15 augusti 2010

Surdegsbröd utan Manitoba Cream

Skriv ut receptetPanik, vetemjölet är slut. Fick baka brödet av vad som fanns i mjölskåpet och resultatet blev ett alldeles utmärkt bröd med lite annorlunda mjölval.

Det här brödet jäser bara en gång och tar från start till mål knappt sju timmar att baka (30 minuter knådning, 5 timmar jäsning, 5 minuter utbakning och 50 minuter i ugnen).

Det här behöver du:

525 g vatten
25 g rågmjöl
325 g dinkelmjöl
450 g durumvetemjöl
250 g surdeg
24 g salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser förutom salt. Knåda i 13 minuter på lägsta hastighet.

Tillsätt salt och knåda ytterligare fyra minuter. Höj hastigheteten och knåda fyra minuter till. Det är bara bra om det blir en liten paus mellan de tre knådningarna.

Låt degen jäsa 5 timmar i en rektangulär inoljad låda. Tänk på att degen blir minst dubbelt så stor.

Se till att ugnen är rejält varm tills degen jäst färdigt. Om du saknar baksten ställer du in den tjockaste plåten på andra falsen nedifrån, har du en baksten använder du naturligtvis den. Ugnen ska stå på 250 grader.

Mjöla bakbordet ordentligt. Vält upp degen och forma försiktigt en rektangel. Det viktiga är att inte punktera alla fina bubblor som finns i brödet. Vik långsida mot långsida och dela därefter brödet på mitten (och ja, det ska bli två knubbiga bröd - inte två ormar).

Ta ett bröd i taget och lägg in på stenen/plåten. Har du en vattenspruta så spruta in lite vatten i ugnen för att få bättre luftfuktighet (då får du högre bröd).

Efter fem minuter sänker du temperaturen till 180 grader och bakar bröden i ytterligare 45 minuter. Öppna gärna luckan till ugnen två-tre gånger under senare delen av gräddningen. Då får du en bättre skorpa på brödet.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

4 trevliga kommentarer:

Anonym sa...

Hej, verkar toppen med alla recept och inspiration med surdeg. Har gjort några bak med surdeg men alltid bakat med jäst, den gången jag försökte utan blev det bara platt och "obakat"....Min undran är som följer; om man inte har någon bra våg att visa gram med hur gör jag då?
/Elisabeth

Magnus på Matlyckan sa...

Hej Elisabeth,

kul att du gillar recepten.
Det är viktigt att det är bra fart i surdegen. Surdegen ska vara nymatad (optimalt ungefär 8 timmar efter matning) och rumstempererad.
Alla recepten du hittar här är bakade på vetesurdeg. Jag vet inte om det är så, men jag tror att det är mer jäskraft i en vetesurdeg.
Jag tror det handlar mycket om teknik också. Hur man formar degen (tex med treslag) och att degen hanteras varsamt så att inte jäsbubblorna trycks ihop.
Jag använder baksten och det hjälper brödet att resa sig när det kommer in i ugnen. Kolla in filmen på timelapse så förstår du hur viktigt det är med stenen. Bröden sjunker först ut och reser sig sedan mycket fint.
Jag tror jag ska skriva en speciell post om att baka utan jäst. Håll utkik och välkommen tillbaka.

Magnus på Matlyckan sa...

Elisabeth, prova det här receptet på nybörjarbröd. Om det inte funkar så mejla eller kommentera igen.
Ett bra bröd utan jäst"

Anonym sa...

Hej igen, tack för ditt svar. Har satt en rågsurdeg som verkar ha fått liv...!! :) Det är super att äntligen kommit så långt. Tycker det är toppen om man lyckas att kunna baka utan jäst. Ska kolla igenom allt igen innan jag bakar ut degen(har datorn i köket med mig...) Jag tycker om bröd som blir lite högre, är det ok att baka brödet i formar?
/Elisabeth

Säsongens recept