web stats analyzer

lördag 30 januari 2010

Blinier - ryska pannkakor

Skriv ut receptet

Blinier är en alldeles utmärkt förrätt. Senast vi lagade det här receptet hade vi Edvins grönsakssoppa som huvudrätt, lite baklängesmeny med pannkakorna först och soppan efteråt.
Eftersom det är jäst i smeten så måste man förbereda någon timme innan tillagning.
Det går bra att steka större blinier men vi föredrar att använda plättlaggen. Då blir blinierna lätta att vända så att hela familjen kan vara med och hjälpa till.

Det här behöver du:


2 ägg
5 dl mjölk
25 g jäst
2 dl vetemjöl special
2 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g smör

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader. Dela äggen i vitor och gulor (båda ska användas).
Smula jästen och blanda med nån deciliter mjölk. Tillsätt resten av mjölken, äggulorna, mjölerna och saltet. Vispa ihop till en jämn smet.
Låt smeten jäsa en timme. Det fungerar också bra att låta den jäsa två timmar om det passar bättre med övrig planering.

Vispa äggvitorna hårda (här går det nästan åt en elvisp för att jag ska orka med).
När smeten jäst och bubblar fint smälter du smöret i plättlaggen och häller därefter smöret i smeten. Vispa försiktigt ner de vispade äggvitorna.
Stek varje blini med 0,25 dl smet. När ovansidan blir matt vänder du blinien och steker någon minut till. Jag ställde spisen på 60 % effekt initialt och sänkte sedan till 50 % när laggen blivit varm.

Servera med gräddfil, hackad rödlök och någon slags fiskrom.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Kinna Jonsson sa...

Fin blogg du har och roligt med receptet på blinier. Jag har varit sugen länge nu att testa att göra sådana.
Tack för kommentaren om fisk. Ett tips till är att göra en fisksallad med ris, gröna ärtor, kokt fisk och majonäs plus massor med klippt dill.

PS jag skriver på nytt ställe nu. mormormat.taffel.se. Välkommen att läsa där också.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept