web stats analyzer

onsdag 12 januari 2011

Långsam pastasås med lök, squash och tomat

Skriv ut receptet



I den eviga raden av goda grönsakssåser följer här ännu en. Såsen är tänkt till pasta och fungerar utmärkt tillsammans med en spenatsås om man vill göra måltiden lite festligare. Just idag åt vi såsen enligt konceptet på lammfärs för kräsna barn och den här såsen skiljer sig från orginalreceptet då det inte innehåller paprika.

Som vanligt är det viktigt att tomatsåsen får koka länge och att den innehåller lite socker (som balanseras av lite vinäger i det här fallet).

Eftersom squashen enbart kokar i tomatsås så behåller den sin spänstighet trots att vi lät såsen koka i över en timme.


Det här behöver du:

2 gula lökar i båtar
1 msk vitlök
0,5 dl olivolja
100 g champinjoner
1 msk tomatpure
1 burk Mutti krossade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger
1 squash (250 g)

Gör så här:

Skär löken i båtar (skär mot lökens mitt).

Stek lök och vitlök på svag värme i 10-15 minuter. Det ger löken en god sötaktig smak.

Hacka svampen i kvartar och låt steka med löken ett par minuter.

Tillsätt tomatpuré, socker, vinäger och de krossade tomaterna. Koka upp medan du skär squashen i encentimeters kuber. Tillsätt squashen och låt såsen puttra i ungefär 45-60 minuter.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

5 trevliga kommentarer:

Michael sa...

låter grymt gott, ska direkt hem efter jobbet och testa.

Carl P sa...

Blev det gott?

Anonym sa...

Smarrig

Eva LR sa...

Hej!

Jag provade detta recept men blev inte riktigt nöjd, såsen fick en metallisk bismak. Vad kan det bero på? Jag har ibland stött på denna bismak när jag använt tomater på konservburk, men i detta fall var det ICAs ekologiska passerade tomater på tetra. Någon idé om vad det kan bero på eller vad man kan maskera en sådan smak med? (Lite mer socker och lite salt hjälpte en bit, men inte helt).
Vänliga hälsningar
Eva LR

Magnus sa...

Hej Eva,

tråkigt att det inte blev bra. Vi gjorde den här såsen för flera år sedan och minns inget annat än den var god då.

Squash och lök kan ju vara lite besk ibland och det kan nog ge en metallisk smak åt såsen. Jag tror det hjälper att fräsa den ordentligt innan kokning.

Det kan också bero på att tomaterna har oxiderat under förvaringen och på så sätt fått en "gammal" smak.

Säsongens recept