web stats analyzer

onsdag 12 januari 2011

Långsam pastasås med lök, squash och tomat

Skriv ut receptet



I den eviga raden av goda grönsakssåser följer här ännu en. Såsen är tänkt till pasta och fungerar utmärkt tillsammans med en spenatsås om man vill göra måltiden lite festligare. Just idag åt vi såsen enligt konceptet på lammfärs för kräsna barn och den här såsen skiljer sig från orginalreceptet då det inte innehåller paprika.

Som vanligt är det viktigt att tomatsåsen får koka länge och att den innehåller lite socker (som balanseras av lite vinäger i det här fallet).

Eftersom squashen enbart kokar i tomatsås så behåller den sin spänstighet trots att vi lät såsen koka i över en timme.


Det här behöver du:

2 gula lökar i båtar
1 msk vitlök
0,5 dl olivolja
100 g champinjoner
1 msk tomatpure
1 burk Mutti krossade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger
1 squash (250 g)

Gör så här:

Skär löken i båtar (skär mot lökens mitt).

Stek lök och vitlök på svag värme i 10-15 minuter. Det ger löken en god sötaktig smak.

Hacka svampen i kvartar och låt steka med löken ett par minuter.

Tillsätt tomatpuré, socker, vinäger och de krossade tomaterna. Koka upp medan du skär squashen i encentimeters kuber. Tillsätt squashen och låt såsen puttra i ungefär 45-60 minuter.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

5 trevliga kommentarer:

Michael sa...

låter grymt gott, ska direkt hem efter jobbet och testa.

Carl P sa...

Blev det gott?

Anonym sa...

Smarrig

Eva LR sa...

Hej!

Jag provade detta recept men blev inte riktigt nöjd, såsen fick en metallisk bismak. Vad kan det bero på? Jag har ibland stött på denna bismak när jag använt tomater på konservburk, men i detta fall var det ICAs ekologiska passerade tomater på tetra. Någon idé om vad det kan bero på eller vad man kan maskera en sådan smak med? (Lite mer socker och lite salt hjälpte en bit, men inte helt).
Vänliga hälsningar
Eva LR

Magnus Fasth sa...

Hej Eva,

tråkigt att det inte blev bra. Vi gjorde den här såsen för flera år sedan och minns inget annat än den var god då.

Squash och lök kan ju vara lite besk ibland och det kan nog ge en metallisk smak åt såsen. Jag tror det hjälper att fräsa den ordentligt innan kokning.

Det kan också bero på att tomaterna har oxiderat under förvaringen och på så sätt fått en "gammal" smak.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept