web stats analyzer

måndag 17 januari 2011

Semlor

Skriv ut receptet



Här är ett riktigt bra recept på semlor.

Det här behöver du:

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker (88 g)
1/2 tsk salt
1 ägg
600 g vetemjöl special
1 ägg till

Gör så här:

Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader).

Smula jästen och blanda med degvätskan. Tillsätt allt utom mjölet och blanda om.

Blanda i mjölet och knåda degen i fem minuter.

Jäs degen 30 minuter.

Dela degen i bitar om 100 gram (vilket betyder 12 bullar). Rulla till bullar och lägg på ett bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa i 30 minuter och ställ ugnen på 225 grader varmluft (eller 250 grader över och undervärme).

Pensla bullarna med uppvispat ägg och baka i ugnen i åtta minuter.

Fyllning:



Fyllning 1 för tio semlor (mandelkräm):

180 g mandelmassa
inkråm från semlan
0,8 dl mjölk eller grädde



Skär locket av semlan och gröp ur ett hål för mandelmasan med en gaffel.



Blanda de urgröpta smulorna (inkråment) med riven mandelmassa och mjölk till smidig konsitstens.

Fyllning 2 för tio semlor (vispgrädde):

3,3 dl grädde

Vispa grädden.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

3 trevliga kommentarer:

jen sa...

Semlor är ju så himmlans gott! Mumms med mycket fyllning!

Kinna Jonsson sa...

Känns lite tidigt med semlor - blir lite stressad. ;-)

Mia sa...

Hej! Jag sks prova ditt recept på semlor ikväll, för imorgon är det ju själva fettisdagen! Tänke göra minisemlor och använda manitoba cream istället för vetemjöl special.
Om jag lyckas så lägger jag upp länk i min blogg!
wigervardag.blogg.se
Ha en trevlig fettisdag!
/Mia

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept