web stats analyzer

måndag 17 januari 2011

Semlor

Skriv ut receptet



Här är ett riktigt bra recept på semlor.

Det här behöver du:

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker (88 g)
1/2 tsk salt
1 ägg
600 g vetemjöl special
1 ägg till

Gör så här:

Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader).

Smula jästen och blanda med degvätskan. Tillsätt allt utom mjölet och blanda om.

Blanda i mjölet och knåda degen i fem minuter.

Jäs degen 30 minuter.

Dela degen i bitar om 100 gram (vilket betyder 12 bullar). Rulla till bullar och lägg på ett bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa i 30 minuter och ställ ugnen på 225 grader varmluft (eller 250 grader över och undervärme).

Pensla bullarna med uppvispat ägg och baka i ugnen i åtta minuter.

Fyllning:



Fyllning 1 för tio semlor (mandelkräm):

180 g mandelmassa
inkråm från semlan
0,8 dl mjölk eller grädde



Skär locket av semlan och gröp ur ett hål för mandelmasan med en gaffel.



Blanda de urgröpta smulorna (inkråment) med riven mandelmassa och mjölk till smidig konsitstens.

Fyllning 2 för tio semlor (vispgrädde):

3,3 dl grädde

Vispa grädden.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

3 trevliga kommentarer:

jen sa...

Semlor är ju så himmlans gott! Mumms med mycket fyllning!

Kinna sa...

Känns lite tidigt med semlor - blir lite stressad. ;-)

Mia sa...

Hej! Jag sks prova ditt recept på semlor ikväll, för imorgon är det ju själva fettisdagen! Tänke göra minisemlor och använda manitoba cream istället för vetemjöl special.
Om jag lyckas så lägger jag upp länk i min blogg!
wigervardag.blogg.se
Ha en trevlig fettisdag!
/Mia

Säsongens recept