Här är ett riktigt bra recept på semlor.
Det här behöver du:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker (88 g)
1/2 tsk salt
1 ägg
600 g vetemjöl special
1 ägg till
Gör så här:
Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen och blanda med degvätskan. Tillsätt allt utom mjölet och blanda om.
Blanda i mjölet och knåda degen i fem minuter.
Jäs degen 30 minuter.
Dela degen i bitar om 100 gram (vilket betyder 12 bullar). Rulla till bullar och lägg på ett bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa i 30 minuter och ställ ugnen på 225 grader varmluft (eller 250 grader över och undervärme).
Pensla bullarna med uppvispat ägg och baka i ugnen i åtta minuter.
Fyllning:
Fyllning 1 för tio semlor (mandelkräm):
180 g mandelmassa
inkråm från semlan
0,8 dl mjölk eller grädde
Skär locket av semlan och gröp ur ett hål för mandelmasan med en gaffel.
Blanda de urgröpta smulorna (inkråment) med riven mandelmassa och mjölk till smidig konsitstens.
Fyllning 2 för tio semlor (vispgrädde):
3,3 dl grädde
3 trevliga kommentarer:
Semlor är ju så himmlans gott! Mumms med mycket fyllning!
Känns lite tidigt med semlor - blir lite stressad. ;-)
Hej! Jag sks prova ditt recept på semlor ikväll, för imorgon är det ju själva fettisdagen! Tänke göra minisemlor och använda manitoba cream istället för vetemjöl special.
Om jag lyckas så lägger jag upp länk i min blogg!
wigervardag.blogg.se
Ha en trevlig fettisdag!
/Mia
Skicka en kommentar