web stats analyzer

tisdag 25 januari 2011

Bröd med surdegspoolish, Manitoba Cream och rågmjöl

Skriv ut receptet



Så här bakar jag ett riktigt gott surdegsbröd. Eftersom jag bara får in två bröd i ugnen låter jag det sista jäsa över natten i kylen.

Den här beskrivningen är lite kortfattad och är du ovan med surdegsbakning så läs den här utförliga instruktionen hur du bakar gott surdegsbröd. Arbetsgången är den samma, det som skiljer är ingredienser och jästider.

Det här behöver du:

Surdegspoolish (12:00)
300 g surdeg direkt från kylen
300 g vatten
200 g Manitoba Cream
100 g fint rågmjöl

Utbakning (17:00)
1000 g vetemjöl
540 g vatten
30 g salt

Jäsning till 20:30
Jäskorgar till 22:30 i rumstemperatur (2 bröd)
Jäskorgar till 08:00 i kyl (1 bröd)

Gör så här:

Blanda surdegspoolishen. Låt jäsa i fem timmar.

Blanda alla ingredienser utom saltet i degen. Knåda 13 minuter på lägsta hastighet.

Tillsätt salt och knåda 4 minuter på lägsta hastighet. Höj till medelhög hastighet och knåda ytterligare 4 minuter.

Låt degen jäsa i tre timmar.

Forma tre bröd och lägg i jäskorgarna. Ställ in ett bröd att jäsa i kylen. Låt de två andra bröden jäsa i två och en halv timme.



Värm ugnen till 230 grader.

Ställ in bröden. Efter fem minuter sänker du värmen till 190 grader och gräddar ytterligare 45 minuter.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Moraeus sa...

Snygg bakhandduk. Skall prova receptet. Hälsningar Peter M

Säsongens recept