web stats analyzer

söndag 24 augusti 2014

Italiensk citronsorbet - sorbetto al limone



Nästan varje gång jag äter glass i Italien så väljer jag citronsorbet. Den här varianten på italiensk citronsorbet är riktigt god och kommer faktiskt ganska nära originalet (trots att den tillagas med glassmaskin i Sverige).

Det här receptet ger 1,5 liter sorbetsockerlag. Eftersom vår maskin rymmer en liter så spar jag en halv sats lag till en annan dag. Med tanke på att det är socker och citron så håller lagen många dagar i kylskåpet.

Det här behöver du till italiensk citronsorbet:

3,5 dl vatten
5 dl socker
skalet från en citron
saften från 4 citroner (3,4 dl)
2,5 dl vatten
200 g is (eller 2 dl vatten)

Så här gör du italiensk citronsorbet:

Koka upp 3,5 dl vatten och 5 dl socker. Riv skalet (det gula) på en citron och låt det koka med sockerlagen i 10 minuter.

Sila bort skalet (eller låt bli). Låt sockerlagen svalna till rumstemperatur och tillsätt därefter citronsaften, vattnet och isen (eller vatten). Isen sänker temperaturen på lagen med ungefär 15 grader.

Ställ lagen kallt (i frysen om du har bråttom, i kylen om du är lite mindre stressad) och låt temperaturen sjunka till fyra grader innan du häller en lagom mängd lag i glassmaskinen.

Låt glassmaskinen gå tills sorbeten får rätt konsistens. Om du inte är säker på att det är rätt konsistens så är det inte det.

Tar kylkapaciteten i glassmaskinens kylblock slut så ställ in den halvfrysta sorbeten i frysen och rör om innan servering.



Det här är en bild på glassdisken i vår favoritgelateria i Parma. Den ligger på Via Niccolò Paganini 2 och är väl värd ett besök.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

söndag 17 augusti 2014

Sorbet Krusbär

En riktigt god sorbet på mogna krusbär.

Om du planerar att göra mer sorbet inom närmaste framtiden så kan du koka lite mer sockerlag när du ändå är i gång.

Tanken med att använda sockerlag istället för att bara blanda vatten och socker är att få mindre sockermolekyler och därmed en mindre isig sorbet.

Det här behöver du till sorbet på krusbär:

300 g krusbär
200 g sockerlag

glassmaskin

Så här gör du sorbet på krusbär:

Koka sockerlag med lika delar socker och vatten. Låt svalna.

Mixa krusbären med mixer.

Blanda de mixade krusbären med sockerlagen och ställ in i kylen (helst några timmar). Det går även att snabbkyla i frysen någon timme om du inte orkar vänta. Det är viktigt att blandningen inte börjat frysa innan du häller ner den i glassmaskinen.

Kör blandningen i glassmaskinen enligt tillverkarens instruktioner.

Efterfrys någon timme för att få en fastare konsistens.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

söndag 10 augusti 2014

Gramigna con salsiccia med tomat



Det här är vårt tredje försök att laga gramigna som den serverades i Parma. Den här varianten var faktiskt inte helt olik originalet.

Här hittar du första receptet på gramigna.

Gramigna med salsiccia - det här behöver du:

450 gram färsk pasta
1/2 gul lök
1 msk olivolja
300 g färsk salsiccia (på svenskt kött förstås)
1/2 gren rosmarin
1 msk tomatpuré
1 krm socker
0,5 dl vitt vin
1 dl grädde
1 krm nymald svartpeppar
1 krm salt
riven parmesanost

Gramigna med salsiccia - så här gör du:

Börja med att göra pastan. Här hittar du recept på hemgjord pasta.

Finhacka löken och stek på medelvärme i fem minuter. Finhacka rosmarinen och tillsätt till löken. Ungefär nu är det lagom att koka upp pastavattnet.

Under tiden löken steker tar du bort skinnet på salsiccian och hackar den grovt. Tillsätt och stek med löken tills korven är genomstekt.

Tillsätt vin, tomatpuré, socker och grädde och låt såsen koka ihop i fem-tio minuter.

Blanda ner den nykokta pastan i såsen, rör om och servera med en trevlig sallad.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept