web stats analyzer

tisdag 12 oktober 2010

Lammgryta i ugnen - långkok på lamm

Skriv ut receptetJag tycker svenskt lamm är det matdjur som lever mest naturligt och det är en av anledningarna att vi försöker laga mycket lamm på Lyckan. Den andra anledningen är att det är fantastiskt gott med lamm.

Till vardags lagar vi lammgryta med lammfärs, men prisskillnaden är inte särskilt stor på grytbitar på lamm och resultatet blir lite festligare. Köttet kompletteras med närproducerad lammkorv till en mycket mild och smakrik gryta.

I normala fall brukar vi göra långkok på lamm men efter ett inspirerande matsnack på jobbet så bestämde jag mig istället för att laga grytbitarna i ungen. Kryddat med vitlök, olivolja, mynta och curry fick köttet sakta tillagas i 120 grader i två timmar medan vi tog en utflykt till Uppsala stadsbibliotek. Väl hemma gick det väldigt snabbt att röra ihop grytan medan riset sakta kokade i riskokaren.

Det här behöver du:

500 g grytbitar av lamm
2 msk hackad vitlök
2 msk olivolja
1 tsk mynta
1 tsk curry

1,5 dl Oatly
300 g lammkorv
2 tsk kinesisk soja
1 äpple
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar
2 paprikor

Gör så här:


Lägg köttet i en lagom stor ugnsform. Köttet ska ligga trångt. Häll över vitlöken, olivoljan, myntan och curryn och blanda runt. Ställ in i ugnen och tillaga i två timmar på 120 graders värme.

Efter två timmar:

grytbitar lamm långkok i ugnen
Grytbitar av lamm efter två timmar i ugnen.

Hacka äpplet grovt och skär korven i slantar. När köttet är tillagat (och supermört :) häller du över det i  en panna och tillsätter alla ingredienser utom paprikan. Låt grytan koka ihop tio minuter.

Finhacka paprikan och häll över grytan. Servera med ris och en god grönsallad.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept