web stats analyzer

tisdag 12 oktober 2010

Lammgryta i ugnen - långkok på lamm

Skriv ut receptet



Jag tycker svenskt lamm är det matdjur som lever mest naturligt och det är en av anledningarna att vi försöker laga mycket lamm på Lyckan. Den andra anledningen är att det är fantastiskt gott med lamm.

Till vardags lagar vi lammgryta med lammfärs, men prisskillnaden är inte särskilt stor på grytbitar på lamm och resultatet blir lite festligare. Köttet kompletteras med närproducerad lammkorv till en mycket mild och smakrik gryta.

I normala fall brukar vi göra långkok på lamm men efter ett inspirerande matsnack på jobbet så bestämde jag mig istället för att laga grytbitarna i ungen. Kryddat med vitlök, olivolja, mynta och curry fick köttet sakta tillagas i 120 grader i två timmar medan vi tog en utflykt till Uppsala stadsbibliotek. Väl hemma gick det väldigt snabbt att röra ihop grytan medan riset sakta kokade i riskokaren.

Det här behöver du:

500 g grytbitar av lamm
2 msk hackad vitlök
2 msk olivolja
1 tsk mynta
1 tsk curry

1,5 dl Oatly
300 g lammkorv
2 tsk kinesisk soja
1 äpple
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar
2 paprikor

Gör så här:


Lägg köttet i en lagom stor ugnsform. Köttet ska ligga trångt. Häll över vitlöken, olivoljan, myntan och curryn och blanda runt. Ställ in i ugnen och tillaga i två timmar på 120 graders värme.

Efter två timmar:

grytbitar lamm långkok i ugnen
Grytbitar av lamm efter två timmar i ugnen.

Hacka äpplet grovt och skär korven i slantar. När köttet är tillagat (och supermört :) häller du över det i  en panna och tillsätter alla ingredienser utom paprikan. Låt grytan koka ihop tio minuter.

Finhacka paprikan och häll över grytan. Servera med ris och en god grönsallad.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept