En räkmacka med hemgjord majonnäs!
Så här på räkmackans dag har vi firat med en hönökaka med räkor, ägg, avocado och hemgjord majonnäs.
Hemgjord majonnäs är en blandning av olja, äggula och vinäger och med många alternativa smaksättningar med örter och kryddor. Lecitinet i äggulan gör att majonäsen emulgerar (alltså blir stabilt homogen). Konsistensen kan variera från rinnande till riktigt tjock och det är framförallt det senare som vi förknippar majonäs med här hemma.
Paprikapulvret är inspirerat av innehållsförteckningen i Hellmans Real Mayonnaise, vår favorit innan vi började göra egen majonäs. Numera köper vi bara majonäs i undantagsfall.. Det finns ingen godare majonäs än vår hemmagjorda.
3 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 msk fransk senap
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
4 dl olja
Gör så här:
Ta fram mixern och häll i alla ingredienser förutom oljan. Starta mixern och kör i en minut.
Tillsätt 0,5 dl olja i en tunn stråle. Låt mixern gå tills ljudet i blandningen förändras och du ser att blandningen rinner trögare längs kanterna (det tar nån minut). Då har majonäsen börjat emulgera och det är fritt fram att tillsätta resterande olja i något raskare takt.
Om majonäsen blir för tjock blandar du med lite, lite vatten och rör om försiktigt tills det blandas.
3 trevliga kommentarer:
Mums vilken lyxsmörgås! Majonnäsen är en viktig ingrediens.
Nu hade jag faktiskt ingen aning om att räkmackan hade begåvats med en speciell dag. Det har jag missat.
Det låter som ett gott recept. Vad använder ni för oljor? Jag tycker att bara olivolja blir för mäktigt, och att bara kallpressad rapsolja blir för nötigt. En del olivolja och tre delar neutral "ful"-rapsolja funkar hyfsat när jag gör tex aioli. Hur gör ni?
Hej Magnus,
vi brukar använda neutral rapsolja men jag skulle tro att lite inblandning av olivolja skulle fungera bra det också.
Skicka en kommentar