web stats analyzer

torsdag 14 oktober 2010

Räkmackans dag med hemgjord majonnäs

Skriv ut receptet


En räkmacka med hemgjord majonnäs!

Så här på räkmackans dag har vi firat med en hönökaka med räkor, ägg, avocado och hemgjord majonnäs.

Hemgjord majonnäs är en blandning av olja, äggula och vinäger och med många alternativa smaksättningar med örter och kryddor. Lecitinet i äggulan gör att majonäsen emulgerar (alltså blir stabilt homogen). Konsistensen kan variera från rinnande till riktigt tjock och det är framförallt det senare som vi förknippar majonäs med här hemma.

Sverige är i likhet med andra länder influerad av Frankrike och då är senap en vanlig ingrediens medan majonäs i andra delar av världen görs utan senap. Senapen gör bidrar också till att såsen emulgerar.

Många andra såser kan skapas av och med majonäs med tillägg av olika örter, kryddor och finhackad pickles. Vi använder majonäs till skaldjur och som smaksättare i kalla såser. Blandat med pressad vitlök blir det en utmärkt aioli som passar bra till både fisksoppa och andra fiskrätter. Aiolin kan spetsas med saffran vilket gör smakupplevelsen nästintill oöverträffad.

För att göra egen majonäs använder du enklast en mixer eller mixerstav. Såsen måste emulgera med oljan och jag har förr om åren haft problem med att lyckas just med majonästillverkning. Det här receptet beskriver hur du tillverkar egen hemmagjord majonäs med mixer. Jag tycker det här tillvägagångssättet är både enkelt och framför allt 100 % tillförlitligt.

Paprikapulvret är inspirerat av innehållsförteckningen i Hellmans Real Mayonnaise, vår favorit innan vi började göra egen majonäs. Numera köper vi bara majonäs i undantagsfall.. Det finns ingen godare majonäs än vår hemmagjorda.

Det här behöver du:

3 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 msk fransk senap
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
4 dl olja

Gör så här:

Ta fram mixern och häll i alla ingredienser förutom oljan. Starta mixern och kör i en minut.

Tillsätt 0,5 dl olja i en tunn stråle. Låt mixern gå tills ljudet i blandningen förändras och du ser att blandningen rinner trögare längs kanterna (det tar nån minut). Då har majonäsen börjat emulgera och det är fritt fram att tillsätta resterande olja i något raskare takt.

Om majonäsen blir för tjock blandar du med lite, lite vatten och rör om försiktigt tills det blandas.

Hemgjord majonäs
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

3 trevliga kommentarer:

Karin W. sa...

Mums vilken lyxsmörgås! Majonnäsen är en viktig ingrediens.
Nu hade jag faktiskt ingen aning om att räkmackan hade begåvats med en speciell dag. Det har jag missat.

Magnus L sa...

Det låter som ett gott recept. Vad använder ni för oljor? Jag tycker att bara olivolja blir för mäktigt, och att bara kallpressad rapsolja blir för nötigt. En del olivolja och tre delar neutral "ful"-rapsolja funkar hyfsat när jag gör tex aioli. Hur gör ni?

Magnus på Matlyckan sa...

Hej Magnus,

vi brukar använda neutral rapsolja men jag skulle tro att lite inblandning av olivolja skulle fungera bra det också.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept