De senare månadernas experiment med surdegsbakningen har gått ut på att hitta enkla sätt att med minimal arbetsinsats baka goda bröd. Det här är ett väldigt enkelt sätt att baka ett utmärkt grovt bröd.
Det krävs egentligen två saker:
- Att du knådar degen i en assistent (den är väldigt kladdig)
- Att du har en ugn som du kan programmera
Degen ska knådas ungefär vid tiotiden på kvällen.
Det här behöver du:
50 g jäst
7,50 dl vatten (750 g)
350 g surdeg av vete
2 msk salt (37 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1 msk koloritsoja, collorit (15 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
8,25 dl vetemjöl (495 g)
Gör så här:
Häll smeten i tre 1,5-liters avlånga oljade formar. Platta ut degen med en stor, blöt sked och nagga med en gaffel.
Ställ in brödformarna i den kalla ugnen och programmera start om sex timmar. Ugnen ska upp till 200 grader och vara igång 40 minuter (inklusive uppvärmning). Brödet kommer delvis att bakas på eftervärmen. Har du en vattenspruta kan du spreja bröden med vatten så att de torkar ur mindre på ytan under jäsningen.
När du vaknar tar du ut bröden ur ugnen, stjälper ur dem ur formarna och sveper in dem i varsin bakduk för avsvalning.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar