web stats analyzer

onsdag 20 oktober 2010

Programmera ugnen - grovt bröd till frukost

Skriv ut receptet




De senare månadernas experiment med surdegsbakningen har gått ut på att hitta enkla sätt att med minimal arbetsinsats baka goda bröd. Det här är ett väldigt enkelt sätt att baka ett utmärkt grovt bröd.

Det krävs egentligen två saker:
  • Att du knådar degen i en assistent (den är väldigt kladdig) 
  • Att du har en ugn som du kan programmera 
Saknar du något av ovanstående kan du naturligtvis baka brödet i alla fall, men den fulla finessen med det här receptet går lite förlorad. Då är det bättre att du följer originalreceptet på grovt bröd med surdeg.

Degen ska knådas ungefär vid tiotiden på kvällen.

Det här behöver du:

50 g jäst
7,50 dl vatten (750 g)
350 g surdeg av vete
2 msk salt (37 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1 msk koloritsoja, collorit (15 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
8,25 dl vetemjöl (495 g)

Gör så här:

Blanda jästen med surdeg och lite vatten. Blanda i resten av vattnet och sedan resten av ingredienserna, avsluta med mjölet. Knåda för 13 minuter.

Häll smeten i tre 1,5-liters avlånga oljade formar. Platta ut degen med en stor, blöt sked och nagga med en gaffel.

Ställ in brödformarna i den kalla ugnen och programmera start om sex timmar. Ugnen ska upp till 200 grader och vara igång 40 minuter (inklusive uppvärmning). Brödet kommer delvis att bakas på eftervärmen. Har du en vattenspruta kan du spreja bröden med vatten så att de torkar ur mindre på ytan under jäsningen.

När du vaknar tar du ut bröden ur ugnen, stjälper ur dem ur formarna och sveper in dem i varsin bakduk för avsvalning.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept