web stats analyzer

måndag 19 april 2010

Grovt bröd med surdeg, linfrö och solrosfrön

Skriv ut receptet



Det här är en surdegsvariant på det här goda grova brödet. Det är ingen stor skillnad att baka brödet med surdeg, men brödet får lite bättre struktur och så är det ju modernt - med surdeg alltså.

Eftersom det är surdeg i degen går antagligen bra att byta ut lite av vetemjölet mot fint rågmjöl. Surdegen gör ju som bekant rågmjölet bakbart men det får nog bli ett nytt recept när jag provat.

Det här behöver du:

50 g jäst
7,50 dl vatten (750 g)
350 g surdeg av vete
2 msk salt (37 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1 msk koloritsoja, collorit (15 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
8,25 dl vetemjöl (495 g)

Gör så här:

Blanda ut jästen med surdegen och lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet och sedan resten av ingredienserna, avsluta med vetemjölet. Knåda i 13 minuter.


Häll smeten i tre 1,5 liters avlånga oljade formar. Platta till smeten med en stor och blöt sked och nagga med en gaffel doppad i olja. Låt bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (det tar ungefär 3-4 timmar). Alternativt kan brödet jäsa övertäckta i kylskåpet över natten.

Grädda 50 minuter i 200 grader. Låt bröden vila en liten stund innan de stjälps upp på galler och får kallna insvepta i bakduk.

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Mikkan sa...

Surdeg sänker ju GI lite också, det är ju inte dumt! :) Men, vd är koloritsolja?

Magnus Fasth sa...

Tjena Mikkan,

koloritsoja var felstavat i receptet. Egentligen heter det Collorit. Det tillverkas av Ekströms och bstår av sockerkulör, vatten och ganska mycket salt. Det har alltså ingenting med riktig soja att göra utan ger bara brödet dess mörka färg. Finns att köpa på alla livsmedelsbutiker.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept