Det här är en surdegsvariant på det här goda grova brödet. Det är ingen stor skillnad att baka brödet med surdeg, men brödet får lite bättre struktur och så är det ju modernt - med surdeg alltså.
Eftersom det är surdeg i degen går antagligen bra att byta ut lite av vetemjölet mot fint rågmjöl. Surdegen gör ju som bekant rågmjölet bakbart men det får nog bli ett nytt recept när jag provat.
Det här behöver du:
50 g jäst
7,50 dl vatten (750 g)
2 msk salt (37 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1 msk koloritsoja, collorit (15 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
8,25 dl vetemjöl (495 g)
Gör så här:
Blanda ut jästen med surdegen och lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet och sedan resten av ingredienserna, avsluta med vetemjölet. Knåda i 13 minuter.
Grädda 50 minuter i 200 grader. Låt bröden vila en liten stund innan de stjälps upp på galler och får kallna insvepta i bakduk.
2 trevliga kommentarer:
Surdeg sänker ju GI lite också, det är ju inte dumt! :) Men, vd är koloritsolja?
Tjena Mikkan,
koloritsoja var felstavat i receptet. Egentligen heter det Collorit. Det tillverkas av Ekströms och bstår av sockerkulör, vatten och ganska mycket salt. Det har alltså ingenting med riktig soja att göra utan ger bara brödet dess mörka färg. Finns att köpa på alla livsmedelsbutiker.
Skicka en kommentar