I påskas blev vi bjudna på en väldigt god italiensk böngryta med rökt fläsk. Det inspirerade den här varianten på böngryta som egentligen skulle vara vegetarisk men eftersom grönsaksfonden var slut fick jag skarva med kalvfond. Naturligtvis går det bra att byta ut kalvfonden, men jag skriver alltid recepten som jag lagar dem.
Potatisen och de röda linserna reder av grytan och gör den betydligt matigare. Eftersom grytan saknar någon salt kontrast så serveras den lämpligen med pesto utblandad med lika delar god olivolja. Pestooljan ringlas över grytan precis som på bilden. Ett gott bröd passar förstås utmärkt som tillbehör.
Det här behöver du:
1 gul lök (100 g)
2 morötter (250 g)
3 potatisar (350 g)
1 dl röda linser
1 tsk vitlök
0,5 dl olivolja
0,5 dl vitt vin
400 g krossade tomater
3 msk persilja
8 dl vatten
0,5 dl kalvfond
0,5 dl tomatpure
1 tsk paprikapulver
1 krm red hot chili pepper
1 tsk salt
1 msk socker
Pestooljan:
0,5 dl färdig pesto
0,5 dl god olivolja
Gör så här:
Hacka löken fint och riv potatis och morötter. Stek på medelhög värme till löken mjuknat något.
Skölj och tillsätt de röda linserna. Tillsätt övriga ingredienser och åt grytan koka i 20 minuter.
Blanda pesto och olja och ringla det över grytan när du serverar.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar