web stats analyzer

onsdag 14 april 2010

Enkelt bröd med solrosfrön, poolish och surdeg

Skriv ut receptet


Varje vecka så ska surdegen matas och idag blev det lite, lite surdeg över. Då brukar jag alltid göra en poolish (en fördeg) av det som blir över. Totalt ska det bli 600 g poolish och mängderna mjöl och vatten fyller upp så att det blir rätt mängd.

Själva brödet bakas ut med ungefär en fjärdedel rågmjöl. Det ger bra smak på brödet som tack vare det fina vetemjölet blir högt och luftigt. I det här brödet tillsätter jag drygt 100 g solrosfrön. Det ger en fin nötig smak.

Bröden jäser endast en gång och som vanligt förlitar jag mig på jäskraften i surdegen. Det går naturligtvis att tillsätta 10 g jäst om du vill skynda på jäsningen, men det blir godare bröd utan.

Det här behöver du:

Poolish (600 g):
60 g överbliven surdeg
270 g vatten
270 g vetemjöl special eller Manitoba cream

Utbakning:
350 g vatten
400 g vetemjöl special eller Manitoba cream
100 g solrosfrön
125 g fint rågmjöl
24 g salt

lite olivoja att smörja formarna med
25 g solrosfrön som dekoration

Ugnstemperatur: 200 grader

Gör så här:

Vispa ihop poolishen med en visp och låt den stå i 3-4 timmar i rumstemperatur. Täck med lock eller plastfolie. Jag brukar blanda poolishen direkt i degbunken för att senare bara tillsätta övriga ingredienser.


Blanda i vatten, mjöl och solrosfrön i degbunken (där poolishen redan finns) och knåda degen i 13 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt salt och knåda fyra minuter på lägsta hastighet. Höj därefter hastigheten och knåda fyra minuter till. Degen ska vara väldigt seg.

Fördela degen i två inoljade rektangulära formar och strö solrosfrön över.


När brödens volym har fördubblats ställer du in formarna i den 200 grader varma ugnen. När jag bakade det här brödet glömde jag bort formarna vilket resulterade i att bröden jäste i över 12 timmar i rumstemperatur. Resultatet blev jättebra, men förmodligen går det bra att jäsa lite kortare. Det viktiga är som sagt att volymen fördubblats.

För att få lite bättre fuktighet i ugnen sprutar jag in lite vatten med en blomspruta. Den fuktiga luften gör att ytan inte stelnar lika snabbt och det tillåter brödet att jäsa upp bättre i ugnen. Grädda bröden i 40 minuter.

Låt bröden vila några minuter i formarna innan du lägger upp det på ett galler för att svalna.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

N sa...

Hej,
Jag testade detta bröd och blev lite förvirrad. När det stod i ugnen växte det inte ... snarare sjönk ihop och krympte. Vet du vad jag kan ha gjort för fel? Jag lät sista jäsningen vara i kylen över natten, kan det ha med det att göra?
/Nicke

Magnus på Matlyckan sa...

Hej Nicke,

det låter som att brödet är överjäst. Hoppas det gick att äta ändå. Vad använder du för surdeg och mjöl?

/Magnus

Säsongens recept