web stats analyzer

fredag 22 april 2011

Laxtartar på salmalax

Skriv ut receptetDen här fantastiska laxtartaren på riktigt fin, färsk lax kommer vi laga många gånger till. Fin syra från lime kompletterat med krispig gurka och härlig havssmak av lax och salt. En given succé till vilken middag som helst med det enda problemet att det ställer rätt höga krav på varmrätten - det är svårt att toppa med något som är godare.

Salma är en färsk skinn- och benfri laxloin; färskpackad i skyddande emballage bara några timmar efter det att laxen fiskats. Laxloinen är laxens ”innerfilé” och anses av många kockar som den bästa laxen det går att få tag på. Vi kan inte annat än att hålla med om att den här laxen är fantastiskt god att äta rå och alldeles utmärkt att göra laxtartar på.

Vi serverade laxtartaren naturell, men det går naturligtvis bra att komplettera med en god sallad med en smakrik vinägrett.

Vi tillagar alltid den här rätten precis innan den ska ätas, dels för fräschheten och dels för att saltet med största sannolikhet kommer att vattna ur gurkan och på så sätt förändra hela smakupplevelsen.

Det här behöver du:

1/2 gurka
2 bananscharlottenlökar
4 msk olivolja
2 msk dill
1 lime
1 tsk salt
400 g lax

Gör så här:

Hacka gurkan i små kuber, ca 1/2 cm stora. Finhacka scharlottenlöken. Blanda med olivolja, dill, saften från en färsk pressad lime. Tillsätt salt och blanda väl.

Skär laxen i små kuber och vänd snabbt ner bland övriga ingredienser. Använd en form för att forma tartaren eller servera på en toast.

Det här receptet är inspirerat av nåt vi såg på TV häromveckan men eftersom det receptet var så svårt att hitta tyckte jag att vi lika gärna kan lägga upp receptet här på Matlyckan.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

4 trevliga kommentarer:

gun sa...

Hej,
Tycker det är kul att följa eran blogg. Försökte göra som du skrev om blogglänkning. Men fick det inte att fungera.
gun

Magnus på Matlyckan sa...

Hej Gun,
kan tänka mig att det beror lite på laxen. Prova att trycka ihop tartaren med en sked så får du bättre stabilitet på tartaren.

Anonym sa...

Hej! Vi undrar hur många portioner laxtartaren är till. Den ser ljuvlig ut. Mvh Amalia

Magnus på Matlyckan sa...

Hej,

det är ganska flexibelt hur många det räcker till. Serveras den till fyra personer så är det en väldigt matig förrätt. Jag återkommer när vi lagat det nästa gång.

Säsongens recept