web stats analyzer

tisdag 12 april 2011

Baka bröd med solrosfrön

Skriv ut receptet



Igår fick yngsta dottern feber. Perfekt tänkte jag och fräschade upp surdegen, här ska bakas. Vetesurdegen står nymatad och baksugen ovanpå kylskåpet, men först ska jag ta hand om rågpoolishen som står i assistenten.

Det här behöver du:

Poolish:

300 g vetesurdeg direkt från kylen
300 g vatten
300 g rågmjöl

Utbakning:

1000 g vetemjöl
560 g vatten
100 g solrosfrön
50 g linfrön
50 g sirap
32 g salt
olivolja

Gör så här:

Blanda poolishen kvällen innan bakning. Låt stå övertäckt över natten i rumstemperatur.

Blanda i alla ingredienser utom saltet. Kör degen på lägsta hastighet i assistenten i 13 minuter.

Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare fyra minuter på lägsta hastighet.

Höj till medelhastighet och knåda degen i fyra mintuer.

Smörj tre bakformar med olja. Det är viktigt att inte ta för mycket olja, bara precis lagom mycket för att få formen smord.

Fördela degen i formarna. Låt jäsa till dubbel storlek (tar ungefär tre timmar) i den avstängda ugnen. Spraya lite med vatten så att ytan på bröden inte torkar ut för mycket eller täck med bakduk.

När det är dags att grädda bröden så startar du ugnen på 175 grader varmluft (från kall ugn) och låter ugnen vara på i 40 minuter. Om du har en riktigt gammal ugn så kanske du får grädda bröden några minuter till. Vår ugn är uppe på full värme efter cirka sju minuter.

Jag brukar programmera ugnen att starta av sig själv när jag vet att jäsningen är klar. Praktiskt!
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept