web stats analyzer

tisdag 12 april 2011

Baka bröd med solrosfrön

Skriv ut receptet



Igår fick yngsta dottern feber. Perfekt tänkte jag och fräschade upp surdegen, här ska bakas. Vetesurdegen står nymatad och baksugen ovanpå kylskåpet, men först ska jag ta hand om rågpoolishen som står i assistenten.

Det här behöver du:

Poolish:

300 g vetesurdeg direkt från kylen
300 g vatten
300 g rågmjöl

Utbakning:

1000 g vetemjöl
560 g vatten
100 g solrosfrön
50 g linfrön
50 g sirap
32 g salt
olivolja

Gör så här:

Blanda poolishen kvällen innan bakning. Låt stå övertäckt över natten i rumstemperatur.

Blanda i alla ingredienser utom saltet. Kör degen på lägsta hastighet i assistenten i 13 minuter.

Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare fyra minuter på lägsta hastighet.

Höj till medelhastighet och knåda degen i fyra mintuer.

Smörj tre bakformar med olja. Det är viktigt att inte ta för mycket olja, bara precis lagom mycket för att få formen smord.

Fördela degen i formarna. Låt jäsa till dubbel storlek (tar ungefär tre timmar) i den avstängda ugnen. Spraya lite med vatten så att ytan på bröden inte torkar ut för mycket eller täck med bakduk.

När det är dags att grädda bröden så startar du ugnen på 175 grader varmluft (från kall ugn) och låter ugnen vara på i 40 minuter. Om du har en riktigt gammal ugn så kanske du får grädda bröden några minuter till. Vår ugn är uppe på full värme efter cirka sju minuter.

Jag brukar programmera ugnen att starta av sig själv när jag vet att jäsningen är klar. Praktiskt!
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept