web stats analyzer

söndag 13 december 2009

Medelhavslax med fänkålspytt och saffranssås

Skriv ut receptet



Det här är farmors (eller mammas egentligen) klassiska recept på medelhavslax med saffranssås och fänkålspytt. I princip alla vi känner har ätit den här rätten och jag tror ingen blivit besviken.

Enligt legenden går den här rätten bara att tillaga på färsk lax. Trot om du vill, själv har jag aldrig chansat att göra det på fryst lax. Den som vill kan skära skinnet av laxen, men personligen tycker jag det går lika bra att låta bli eftersom det bara blir onödigt spill och arbete. Bara man är försiktig vid servering så brukar skinnet släppa fint.

Den här rätten är, som det mesta på Matlyckan, tänkt för fyra personer. Vi brukar ofta dubbla receptet när vi har gäster och det är fortfarande smidigt att tillaga. Pytten steks då enklast i två stekpannor eller omgångar.

Det går att förbereda laxen fram till den ska in i ugnen, såsen kan kokas i förväg och pytten kan fräsas i förväg och värmas i ugn på egen plåt tillsammans med laxen (funkar både med och utan varmluft).

Till den här rätten passar det bra med en Bourgongne, till exempel Couvent des Jacobins (5283).

Det här behöver du:


Laxen:

1 bit laxfilé, 600-700 g

finrivet skal av 1 apelsin
2 msk hackad persilja
2 msk ströbröd 
1 msk olja
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar



Saffranssås:

saften av en apelsin
1 dl vitt vin 
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
½ fiskbuljongtärning
½ paket saffran à ½ g
1 msk tomatpuré
½ tsk stött rosmarin 
1 krm salt

Fänkålspytt:

1-2 fänkål, ca 350 g
1 paprika
1 purjolök
1 msk hackad vitlök
2 msk olivolja till stekning
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

Laxen:

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg laxsidan på ett ugnssäkert fat.  Blanda apelsinriv, persilja, ströbröd, olja, salt och peppar till en smulig röra. Fördela röran jämnt över laxen.
Sätt en termometer i laxen och stek i ugnen tills laxen är 57 grader.

Saffranssåsen:

Mät upp mängden apelsinsaft, vin, grädde och mjöl i en kastrull. Låt det koka upp.
Vispa ner buljongtärning, saffran, tomatpuré och rosmarin. Koka såsen försiktigt i 3-5 minuter. 
Smaka av med salt och peppar.

Fänkålspytten:

Ansa/kärna ur grönsakerna. Skär dem i tärningar/bitar. Hacka vitlöken.
Stek under tiden grönsakerna i olja tills de är mjuka, ungefär 10 minuter. Salta och peppra.

Servera med kokt ris och garnera gärna med apelsinklyftor och rosmarin.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Lena sa...

Laxen verkar fantastiskt god! Sambon gillar inte apelsin i maten men kanske kan funka till till det här.
Härlig blandning tillsammans med pytten och såsen!
/ Lena

Fröken Dill sa...

Vilken god laxrätt. Jag svårgillar fänkål så detta blir genast en favorit.
Hälsar fröken Dill

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept