Stuvade morötter passar bra till salt mat som stekt korv, kassler och isterband. Jag kokar morötterna för sig och gör redningen separat. Då är det betydligt mindre risk att det bränner.
Det här behöver du:
1 kg skivade morötter
1 liter vatten
1 tsk salt
3 msk smör
5 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 tsk grönsaksfond
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Koka upp morötterna i det saltade vattnet och låt koka sju minuter. Morötterna är godast om de har lite tuggmotstånd kvar, men det väljer du förstås själv.
Smält smöret och blanda sedan i vetemjölet. Tillsätt 1 dl mjölk och vispa så att det inte blir några klumpar. Tillsätt resten av mjölken, fonden och pepparn. Koka upp och låt puttra minst fem minuter. Var försiktig så att inte såsen bränner fast i botten.
Låt morötterna rinna av ordentligt och tillsätt sedan redningen. Det är kanske någon deciliter för mycket redning, men eftersom det är bättre att ha för mycket så låter jag dagsformen bestämma om jag tar all redningen eller inte.
2 trevliga kommentarer:
I skolmatsalen här i Frankrike bjuder de ofta på stuvade morötter. Det är gott!
Jätte gott :-)
Skicka en kommentar