Jag satte poolishen på kvällen och knådade degen på morgonen. Brödet fick jäsa till dubbel storlek innan det var dags att forma bröden.
Även om jästtiderna är långa så är arbetsinsatsen minimal. Brödet blir förstås jättegott.
Det här behöver du:
25 g salt
Gör så här:
På kvällen:
Vispa ihop poolishen och låt den jäsa övertäckt i tre timmar.
Blanda poolishen med vatten och mjöl. Knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare fyra minuter. Höj hastigheten till medel och knåda degen ytterligare fyra minuter.
Lägg över degen i en lätt inoljad rektangulär låda. Täck med lock och låt jäsa över natten i rumstemperatur.
Nästa morgon:
Ställ in en plåt eller en baksten i ugnen. Se till att ugnen är rejält varm innan du börjar baka ut degen. Ugnstemperaturen ska vara 250 grader.
Mjöla bakbordet och vält därefter upp degen försiktigt. Forma varsamt till en rektangel och vik därefter degen långsida mot långsida. Dela brödet på mitten och forma två fina bröd.
Ta bröden (ett i taget) med händerna och ställ in direkt på plåten/bakstenen. Spraya gärna in lite vatten i ugnen. Efter fem minuter sänker du temperaturen till 185 grader och gräddar brödet ytterligare 45 minuter.
3 trevliga kommentarer:
Jag är svag för surdegsbröd och kommer snart ruinera mig på goda bröd från Forssa hembageri och Karins skafferi, här i Uppsala. Har gett mig an på surdegsbrödsbak några gånger, men det har alltid kommit annat i vägen. Sitter du inne med några bra surdegrecept, uppstartstips och inspiration så att jag kan komma igång en gång för alla? :-)
Jag har massor med tips och surdeg med hyfsat bra jäskraft om du vill ha.
Framförallt bröd som jäser en gång (och det över natten) är min favorit just nu. Det går mycket enkelt att baka och blir fantastiskt gott.
Jag ska skriva en post när jag är tillbaka från Frankrike. Så länge kan jag rekommendera Cristians nybörjarbröd.
Tack!!
Skicka en kommentar