Risotto med getost passar alldeles utmärkt ugnsrostade rödbetor. Risotton får en tydlig smak av getost och gör att även den hungrige blir mätt på de rostade rödbetorna.
Det här behöver du till risotto med getost och rödbetor
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1/2 msk hackad färsk rosmarin
1 krm red hot chili pepper (torkad)
4 dl ris för risotto
1,4 liter vatten
1 dl vitt vin
0,5 dl kycklingfond
150 g getost
1 msk smör
1/2-1 tsk salt
1/2 dl solrosfrön
10 rödbetor
olivolja
Så här gör du risotto med getost och rödbetor:
Skala och skär upp rödbetor i klyftor. Lägg på en plåt, ringla över olivolja och ställ in i ugnen i 225 grader. Ugnsrosta i drygt 20 minuter.
Finhacka vitlöken och rosmarin och stek den i smöret tillsammans med chilin.
Blanda till buljongen med vatten, fond och vin. Koka upp i en separat kastrull.
Fräs riset tillsammans med kryddorna någon minut.
Tillsätt buljong så att det täcker riset. Koka riset på strax under medelvärme och tillsätt buljong allteftersom riset sväller. Rör om då och då, framförallt mot slutet så att inte riset bränner fast. Efter 20 minuter har du förmodligen en knapp halvliter buljong kvar i kastrullen.
Dela getosten och rör ner den i risotto. Tillsätt även lite extra smör. Salta och blanda ner buljong så att risotton får en krämig konsistens. Om du avvaktar med att servera risotton kommer den att bli stabbig och behöva späs ytterligare.
Rosta solrosfrön i en het panna någon minut.
Servera med ruccolasallad.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar