web stats analyzer

tisdag 22 maj 2012

Skållat bröd



Det här är en skållat bröd med sirap som både barnen och jag gillar. Själv tycker jag det smakar utmärkt med en skiva ost eller bredbar leverpastej. Börja baket på morgonen innan du går till jobbet och avsluta till kvällen.

Vad är fördelen med skållat bröd? Skållningen binder mer vätska i degen och det gör ett skållat bröd blir fantastiskt gott, saftigt och hållbart.

Det här behöver du till skållat bröd:


Skållning:

300 g rågmjöl
500 g hett vatten
1 msk salt

Utbakning:

50 g jäst
700 g vetemjöl
500 g vatten
1,5 dl sirap

Ungstemperatur 190 grader

Så här bakar du skållat bröd:


Skållning:

Koka upp vattnet. Väg upp mjölet och saltet i en bunke (jag brukar använda en i metall). Häll det kokande vattnet över mjölblandningen och rör om. Täck med plast och låt stå till kvällen.

Utbakning:


Lös först jästen i lite vatten. Blanda alla ingredienser med skållningen och knåda i assistenten i tio minuter.

Smörj två avlånga formar (1,5 liter) med lite smör. Häll upp degen i formarna. Platta eventuellt ut degen med en fuktad sked.

Låt bröden jäsa till dubbel storlek vilket tar ungefär en timme. Jag brukar låta brödet bukta upp lite över formens kant.

Baka i 60 minuter i 190 grader. Täck med folie efter halva tiden om bröden börjar se mörka ut.

Variant:


Tillsätt 10 g kummin till mjölet innan skållningen.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

fredag 18 maj 2012

Coleslaw



Till sommarens grillning passar det nästan alltid med coleslaw. Det här är ett noga utprovat recept.

Det här behöver du till coleslaw:

1 dl lättcreme fraiche
1/2 dl majonäs
1 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1 krm socker
1/2 krm svartpeppar
200 g vitkål
1 morot
1/2 gul lök

Såhär gör du coleslaw:

Bland creme fraiche, majonäs, senap, salt, socker och peppar i en bunke.

Hacka löken fint. Riv moroten grovt. Skär vitkålen i tunna strimlor. Blanda i lök, morot och kål i bunken med creme fraicheblandningen.

Coleslaw ska helst stå i kylen en timme innan serverering.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

fredag 11 maj 2012

Stark röd curry



Den här är ett utmärkt sätt att äta kyckling och ris. Vi  brukar ångkoka de frysta kycklingfiléerna som vi tillsätter men det går naturligtvis bra att låta kycklingen koka med i såsen. Dela då kycklingen i små bitar innan kokningen så tycker jag att du får ett bättre resultat. Använd kycklinglårfiléer så blir resultatet mycket saftigare (eftersom lårköttet tål kokning bättre än vanliga kycklingfiléer).

Det här behöver du till stark röd curry:

2 msk olja
1 gul lök
1 röd lök
2 tsk röd curry
1 burk kokosmjölk
2 msk fisksås
1 msk oystersås
7 limeblad
1 tsk socker
1/2 tsk ingefära (torkad)
1 morot
1 färsk broccoli
1 röd paprika
(4 champinjoner)
700 g kycklinglårfilé

Så här lagar du stark röd curry:

Stek löken i oljan några minuter utan att den tar färg. Tillsätt den röda curryn och låt steka någon minut till.

Blanda i kokosmjölk, fisksås, oystersås, limeblad, socker och ingefära. Låt koka ihop i 10 minuter.

Skär broccolin i små buketter, stammen skärs i smala bitar (använd hela broccolin). Skala och skiva moroten i långa, tunna skivor. Skiva paprikan i lite större bitar. (Skiva svampen)

Värm en stekpanna med lite olja. Om du har med svamp så börja med att steka den (eftersom den vätskar). Stek därefter grönsakerna på nästan högsta värmen i två minuter. Dra av spisen och lägg gärna på ett lock så får grönsakerna ånga lite.

I den här såsen brukar vi blanda kokt kycklinglårfilé som vi skär i mindre bitar. Det funkar naturligtvis utmärkt att använda räkor om du tycker det blir godare.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept