Att laga lasagne med lax är en härlig omväxling till vanlig lasange med köttfärssås. Alla barn som provade laxlasagnen tyckte den var jättegod, men vi hade i och för sig två som inte ens gjorde sig besväret.
10 lasagneplattor, gula eller gröna
500 g laxfilé, utan skinn
0,5 tsk salt
Tomatsås:
2 msk hackad vitlök
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
1 tetra krossade tomater med basilikasmak, (500 g)
1 tsk socker
1 krm svartpeppar
5 dl mjölk
80 g riven parmesanost
Stek vitlöken i oljan i några minuter utan att den tar färg. Tillsätt timjan och ketchup och rör om. Bland i tomaterna, socker, salt och svartpeppar. Låt koka ihop några minuter.
Häll upp mjölet i en kastrull och tillsätt 0,5-1 dl av mjölken. Vispa ihop och tillsätt därefter resten av mjölken och fiskfonden. Värm försiktigt eftersom det är väldigt lätt att det bränner i botten. Halv effekt på plattan blir lagom.
Riv parmesanosten (eller någon annan smakrik ost). När vitsåsen kokat ihop fem minuter (och den inte brännt) kan du tillsätta osten och vitpepparen. Eftersom jag förberedde såserna några timmar innan tillagning så tillsatte jag den frusna bladspenaten och då är såsen direkt redo att ställa in direkt i kylen. Smidigt.
Skiva laxen i knappt centimetertjocka skivor. Fram till hit går det bra att förbereda innan (och det går naturligtvis bra att laga färdigt lasagnen och värma den...)
Ta fram en lasangeform och börja med att hälla ostsås i botten. Varva därefter plattor, tomatsås, lax, ostsås, plattor, tomatsås, lax, tomatsås, plattor och avslutningsvis ostsås.
Tillaga i 200 grader i 30 minuter. Låt lasagnen vila några minuter innan den serveras (vet inte varför men jag har läst att det är så man ska göra).
2 trevliga kommentarer:
Ser gott ut och inspirerar. Hittade tillbaka till dig tack vare en kommentar du lämnat på min fisksufflé för evigheter sen. =)
Jättegott! Tyckte även treåringen som fnyser åt allt annat än köttbullar. Hade ingen spenat hemma dock, bra ändå.
Skicka en kommentar