web stats analyzer

onsdag 10 november 2010

Laxlasagne

Skriv ut receptetAtt laga lasagne med lax är en härlig omväxling till vanlig lasange med köttfärssås. Alla barn som provade laxlasagnen tyckte den var jättegod, men vi hade i och för sig två som inte ens gjorde sig besväret.

Istället för köttfärssås använder du rå lax och en smakrik tomatsås. Såsen är kryddad med timjan och förstärkt med ketchup (istället för att använda tomatpure, vinäger och socker för att uppnå precis samma smak - det är helt riskfritt). Eftersom det saknades lite sötma i tomatsåsen tillsatte jag ytterligare lite socker.

Eftersom bladspenat är väldigt gott med lax så blandades ostsåsen upp med lite fryst spenat. Det ger både vacker färg och härlig smak.

Jag gjorde såserna några timmar innan det var dags att göra lasagnen. Det går väldigt fort att göra det sista, alltså att varva de olika ingredienserna.

Servera laxlasagnen med en rejäl och grön sallad. Receptet går utmärkt att dubblera.Det här behöver du:

Lasagne:

10 lasagneplattor, gula eller gröna
500 g laxfilé, utan skinn
0,5 tsk salt

Tomatsås:

2 msk hackad vitlök
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
2 msk Heinz tomatketchup
1 tetra krossade tomater med basilikasmak, (500 g)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås:
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk fiskfond
80 g riven parmesanost
1 krm  vitpeppar
400 g bladspenat


Gör så här:

Börja med såserna.

Stek vitlöken i oljan i några minuter utan att den tar färg. Tillsätt timjan och ketchup och rör om. Bland i tomaterna, socker, salt och svartpeppar. Låt koka ihop några minuter.

Häll upp mjölet i en kastrull och tillsätt 0,5-1 dl av mjölken. Vispa ihop och tillsätt därefter resten av mjölken och fiskfonden. Värm försiktigt eftersom det är väldigt lätt att det bränner i botten. Halv effekt på plattan blir lagom.

Riv parmesanosten (eller någon annan smakrik ost). När vitsåsen kokat ihop fem minuter (och den inte brännt) kan du tillsätta osten och vitpepparen. Eftersom jag förberedde såserna några timmar innan tillagning så tillsatte jag den frusna bladspenaten och då är såsen direkt redo att ställa in direkt i kylen. Smidigt.


Skiva laxen i knappt centimetertjocka skivor. Fram till hit går det bra att förbereda innan (och det går naturligtvis bra att laga färdigt lasagnen och värma den...)

Ta fram en lasangeform och börja med att hälla ostsås i botten. Varva därefter plattor, tomatsås, lax, ostsås, plattor, tomatsås, lax, tomatsås, plattor och avslutningsvis ostsås.

Tillaga i 200 grader i 30 minuter. Låt lasagnen vila några minuter innan den serveras (vet inte varför men jag har läst att det är så man ska göra).
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Ser gott ut och inspirerar. Hittade tillbaka till dig tack vare en kommentar du lämnat på min fisksufflé för evigheter sen. =)

Sara sa...

Jättegott! Tyckte även treåringen som fnyser åt allt annat än köttbullar. Hade ingen spenat hemma dock, bra ändå.

Säsongens recept