web stats analyzer

onsdag 11 februari 2009

Smidig pizzadeg

Skriv ut receptet


Lös upp 25 g jäst i 0,5 dl vatten

Tillsätt 

2 dl vatten
2 msk olja
6 dl vetemjöl (gärna special)

Knåda i 13 minuter innan du tillsätter 0,5 tsk salt

Knåda ytterligare 7 minuter.

Låt degen jäsa i cirka 45 minuter. Kavla ut på bakbord eller en mjölad vaxduk.

Hemligheten med en smidig pizzadeg är att knåda den ordentligt. Vattnet ska blöta mjölet så att det bildas mycket gluten. Eftersom saltet motverkar glutenbildning så ska det tillsättas först efter 13 minuters långsam knådning i assistenten (eller någon annans sorts knådmaskin). När saltet tillsatts ska degen knådas ytterligare 7 minuter varav de sista minuterna på lite högre hastighet. Degen blir ganska lös så använd rikligt med vetemjöl vid utbakning.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Andreas sa...

Har provat receptet och det fungerar utmärkt. En seg smidig deg som kan kavlas ut tunt utan att gå sönder. Ersatte 10% av vetemjölet med grovt rågmjöl för att få lite mer fibrer i. En dubbel sats ger 4 pizzor i storlek som en ungsplåt.

Säsongens recept