web stats analyzer

lördag 13 juli 2013

Pulled pork

Skriv ut receptet

pulled pork

Med tanke på att vi lagat en och annan pulled pork det senaste året vore det lite konstigt om vi inte la upp vår variant på det nya, svenniga (men amerikanska) sättet att äta gris. Så här lagar vi pulled pork på Matlyckan.

Det här receptet på pulled pork räcker till flera middagar eftersom jag tycker det är lika bra laga mycket när man lagar länge. Serveringsförslaget vad gäller tillbehör är tänkt till tre-fyra vuxna och lika många barn.

Det här behöver du till pulled pork:

Marinad:
1,5 dl ketchup
1 msk chipotlechilipasta
1,5 msk farinsocker
1 tsk mald koriander
2 tsk spiskummin
2 msk whiskey

2 kg fläskkarré
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor

Till serveringsmarinad:
1 msk chipotlepasta

Till servering (förslag):
100 g ruccolasallad
200 g majs
250 g körsbärstomater,
1 halv gurka
2 mogna avokados
1 dl gräddfil
Coleslaw
Bönor i vinegrette
Wraps

Så här gör du pulled pork:

Blanda ihop marinaden. När det är gjort tar du en dryg halv deciliter marinad och ställer in i kylen (det här behövs om några timmar när det är dags att servera).

Lägg fläskkarrén i en gjutjärnspanna eller något liknade. Tänk på att formen inte ska vara för stor, köttet kommer delvis att koka i sitt eget spad och då är det bra om formen inte är allt för stor.

Hacka löken grovt. Pensla köttet med marinaden och lägg löken ovanpå köttet.

Ställ in i ungen på 110 grader varmluft i sex timmar. Vi brukar låta köttet stå utan lock men det är mest för att vi inte har något till gjutjärnspannan.

Efter någon timme kan du peta ner löken (som nu mjuknat och fått lite sötare smak) och låta den koka med i buljongen som omger köttet.

När köttet är klart är det dags för själv köttdragningen - hela anledningen till att det heter pulled pork. Ta en gaffel och dra sönder köttet som bilden nedan visar.

pulled pork

När vi lagar två bitar karré brukar jag spara den ena som den är och bara dra isär den andra köttbiten.

Nu är det dags att ta fram marinaden du sparade i kylskåpet. Blanda i ytterligare en matsked chipotlepaste för att få lite mer sting på köttet (men om du exempelvis har kryddkänsliga barn så kan du låta bli).

Blanda det dragna köttet med marinaden och tillsätt ungefär en halv deciliter buljong från grytan.

pulled pork

Servera pulled pork med sallad, bönor, majs, tomat, gurka, avokado och coleslaw - förslagsvis i en wrap.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept