web stats analyzer

tisdag 16 juli 2013

Aioli

Skriv ut receptetDet är enkelt att göra aioli och hemgjord aioli är mycket godare än den du köper. Aioli är ett klassiskt tillbehör till fisksoppan och för mig är aioli är ett måste till räkorna.

I andra recept på aioli används endast äggulan men här använder jag hela ägget för att göra emulsion till aioli. Om du nödvändigtvis vill ha en gulare aioli kan du byta ut ägget mot två äggulor.

Aioli har en rund men intensiv smak av vitlök och om du inte gillar vitlök kanske du ska göra en majonnäs istället för aioli. Om du gjort en majonnäs kan du göra en aioli genom att tillsätta pressad vitlök i efterhand men jag tycker aioli smakar godare om vitöken är med i emulsionen.

Det här behöver du till aioli:

1 ägg
1 tsk vinäger
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
2 dl neutral olja

Så här gör du aioli:

Blanda ägg, vinäger, senap och kryddorna i mixerbägaren. Kör med stavmixern i ungefär en minut innan du tillsätter oljan.

När du tillsätter olja till aioli ska stavmixern vara igång hela tiden. Tillsätt oljan i en smal stråle och max en halv deciliter till att börja med. Håll mixern så att du får in luft i din aioli och kör tills du hör att ljudet ändrats och att blandningen fått en tjockare konsistens. Därefter kan du tillsätta olja i lite raskare takt.

Om din aioli blir för tjock spär du aiolin med lite, lite vatten.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept