web stats analyzer

söndag 5 maj 2013

Göra egen pasta

Skriv ut receptetDet är inte särskilt svårt att göra egen pasta, Med lite framförhållning och träning så tar det inte lång tid att göra egen pasta.

Vi brukar alltid använda pastamaskinen när vi gör egen pasta. Det går väsentligt snabbare att göra egen pasta när du har en färdig deg i kylen, förbered därför gärna kvällen innan.

Det här behöver du om du vill göra egen pasta:

160 g ägg (3 st)
300 g durumvetemjöl (5 dl)
25 g olja (2 msk)
6 g salt (1 tsk)

Så här gör du egen pasta:

Jag använder alltid assistenten när jag knådar degen. Blanda alla ingredienser (har du en våg går det snabbast och enklast att väga direkt i degbunken) och låt sedan assistenten knåda degen i 10 minuter. Du kan naturligtvis knåda degen kortare tid om du är otålig, men mer knådning ger segare deg (och enklare utkavling och bättre resultat).

Lägg degen i en plastpåse eller lufttät liten bunke. Låt degen vila i kylskåpet minst 30 minuter. Så här långt kan du förbereda om du vill.

Dela degen i fyra delar (ca 120 g styck) och plocka fram pastamaskinen. 

När du gör egen pasta börjar du med fyra-fem varv på första valsningen. Efter varje varv på första valsen viker du degen dubbelt. När du gör egen pasta ska du försöka få en fyrkantig bit pasta innan du börjar med den egentliga valsningen Då kommer pastatillverkningen att gå mycket enklare. När du gör egen pasta ska du alltså vika degen så att du undviker alla sorters runda former på den utkavlade pastadegen.

Med vår pastamaskin brukar jag kavla till tjocklek 5 vilket brukar bli lagom. Det är en Marcato Atlas - den klassiska manuella modellen. 

När pastan är utvalsad finns alternativet att göra tunn eller bred pasta. Den bredare tycker jag blir bäst.

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept