web stats analyzer

söndag 8 december 2013

Sushi - enkelt, gott och trevligt i lösvikt tillaga med eller utan ångugn

Skriv ut receptetSushi behöver inte betyda färdig maki (rullar) och nigiri (riskuddar). Det fungerar också alldeles utmärkt att servera i separata skålar och låta middagsgästerna göra sin egen sushi.

I våra skålar serverar vi Salmalax, handskalade räkor, japansk omelett, gurkstavar, paprika och naturligtvis sushiris. Små noriark, soja och wasabi står också på bordet och som extra tillbehör gör vi också en wasabi-majonnäs.

Det här behöver du till sushi i lösvikt:

200 g salmalax
500 g räkor med skal
1/2 gurka
1/2 röd paprika
2 mogna avokados
5 noriark

Japansk omelett

5 ägg
1 msk socker
1 msk japansk soja
1,5 msk vatten

1 msk olja

Riset

4 dl sushiris
3 dl vatten i ångugn och 4 dl vatten i kastrull
3 msk risvinäger
2 msk socker
1/2 tsk salt

Wasabimajonnäs

1 ägg
1 tsk/4 cm wasabi
1 tsk risvinäger
1 dl olja

Så här gör du sushi i lösvikt

Riset

Börja med att skölja riset i 15 minuter. Rör om då och då med en sked. Häll av sköljvattnet och tillsätt vatten enligt receptet.

Tillaga i ångugn:
Tillaga därefter i mättad ånga i 37 minuter.

Koka i kastrull:
Koka upp och låt sedan koka under lock på lägsta temperaturen i 20 minuter. När du kokar ris är det bäst att använda en rostfri kastrull med tunn botten. I en tjockbottnad kastrull blir riset gärna allt för grötigt. Medan riset kokar fixar du alla tillbehören till sushin (läs mer längre ner).

Låt riset vila några minuter efter att det kokat färdigt och bland under tiden risvinäger, socker och salt. Ringla vinägerblandningen över sushiriset skär skåror i riset med stor plastsked.

Omelett

Blanda ingredienserna till omeletten och hetta upp en stor stekpanna på medelvärme (nivå sju av tio) några minuter innan du börjar steka. Det är mycket lättare att steka omelett i en panna som är ordentligt uppvärmd. Principen med den japanska omeletten är att få en skiktad omelett.

Häll ut ett tunt lager omelettsmet i pannan. När stanningen stelnat viker du ihop omeletten på mitten mot ena kanten och häller på mer äggstanning på den sida där omeletten veks undan. Fortsätt växelvis på samma sätt tills omeletten är färdig. Då har du fått en skiktad omelett som du sedan skär i lagom stora bitar när den svalnat något.

Tillbehör

Skala räkorna, skär upp laxen, strimla grönsakerna. Lägg upp allt i lagom stora skålar.

Wasabi-majonnäs

Här hittar du recept på wasabi-majonnäsen.

Servera allt med soja, wasabi och lite inlagd ingefära.

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept