web stats analyzer

söndag 22 september 2013

Räksallad med bönor


För några dagar sedan skrev jag om bönsalladen som ligger i botten på den här salladen. Det här är en matig och väldigt god sallad.

Det här receptet avser en portion.

Det här behöver du till räksallad med bönor

100 gram skalade räkor
1 avokado
50 g ruccolo
5 cm gurka
en halv sats bönsallad
lite rödlök

Så här gör du räksallad med bönor

Gör bönsalladen enligt receptet.

Lägg upp bönsalladen som bas i en djup tallrik. Skölj salladen och låt den rinna av ordentligt. Lägg salladen ovanpå bönorna.

Skölj gurkan och skiva med mandolin (eller kniv om du inte har en mandolin). Tunna skivor blir godast.

Dela och ta bort kärnan på avokadon. Gröp ur varje halva av avokadon med en sked och skär längsgående skivor genom 3/4 av avokadon. Tryck till avokadon lätt för att forma "solfjädern" du ser på bilden.

Garnera med räkorna och skiva lite rödlök över som garnering.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

torsdag 19 september 2013

Bönor till köttfärssås och spagetti



När jag äter köttfärssås med spagetti så vill jag gärna äta med en matig och nyttig sallad. Det här har blivit en ny favorit. Den här bönsalladen har flera fördelar - den drygar ut en matlåda till två (vilket är bra på alla möjliga sätt) och framförallt och viktigast så blir det väldigt gott.

Det här behöver du till bönor med köttfärssås och spagetti:

1 röd paprika
1 msk balsamvinäger
0,5 msk honung
2 msk olivolja
1 burk bönor (av valfri sort)

Så här gör du bönor med köttfärssås och spagetti:

Finhacka paprikan.

Blanda balsamvinäger, honung och olja i en bunke (ta inte en för liten).

Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt. Blanda bönor, paprika och vinägrett i bunken. Låt gärna bönorna dra i dressingen över natten.

Dela den befintliga matlådan i två delar, hälften bönor och hälften matlåda blir ganska bra.

-

I en ganska färsk undersökning visar det sig att om du har tillräckligt många på en arbetsplats som har matlåda med sig så kommer någon att äta köttfärssås med spagetti. Det slår - enligt undersökning - aldrig fel.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

söndag 15 september 2013

Chefens lammgryta



Det här receptet på lammgryta fick jag på mejl av Jimmy (som råkar vara min chef) för en tid sedan. Efter en enkel omröstning vid middagsbordet kom vi överens om att receptet kvalar in på Matlyckan (med råge) och enligt barnens förslag så kallar vi grytan för Chefens lammgryta (det kommer indexera så himla bra på Google och det är ju lite roligt eftersom det (exempelvis) är sånt vi jobbar med).

Det här receptet räcker till två middagar och flera matlådor.

Det här behöver du till chefens lammgryta

1 kg grytbitar av lamm eller benfri lammstek
3 morötter
150 g vitkål
1 palsternacka
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad ingefära
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar 
(cayenne efter smak)
1st kanelstång eller 0,5 tsk malen kanel
0,5 g saffran
1 burk hela tomater
0,5 liter vatten
1,5 msk kalvfond
2 dl ljusa russin (går bra med vanliga)
1 zuchini
1 burk kikärtor
1 knippe bladpersilja


Så här lagar du chefens lammgryta

Skär köttet i små tärningar, 1x1 cm. Bryn först kött i stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i stor gryta med smör.

Hacka morot, palsternacka och löken. Bryn snabbt i stekpanna, salta lätt, häll över i grytan med lammköttet.

Tillsätt ingerfära, kanelstång, cayenne, saffran, hela tomater. Täck allt med vatten och fond. Låt sjuda i 1-4h.

När det är 30 minuter kvar till servering häller du i russin, tärnad zuchini och kikärtor.

Innan servering, klipp i bladpersilja efter smak.

Servera med ris (kryddris stod det i receptet men det vet jag inte riktigt vad det är)!

--

Enligt originalreceptet kokar du fonden själv men vi lägger upp receptet som vi lagade det.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept