web stats analyzer

lördag 19 januari 2013

Musslor - vinkokta musslor

Skriv ut receptetVinkokta musslor är bland det godaste som finns. De serveras med ett färskt ljust bröd och en god smakrik ost.

Det är viktigt att musslorna lever vid tillagning. En levande mussla sluter sig om du knackar den i diskbänken. Musslor som inte sluter sig ska slängas. Om skalet har gått sönder mycket brukar jag också slänga musslan (men det är naturligtvis en glidande skala - om musslan är uppenbart vid liv så får den åka med i grytan). Om du försöker skjuta isär skalen i sidled så håller en levande mussla emot. Då är den ok att använda även om skalet fått sig en liten knäck (tycker jag).

Det är egentligen väldigt enkelt att laga musslor. De musslor du köper i affären är redan sköljda och tvättade så de behöver egentligen bara sköljas av innnan tillagning, speciellt om du köper musslor i blått nät vilket indikerar att de är odlade. Det brukar också finnas ett skägg som musslan hängt fast med och som sticker ut på ena sidan. Du drar i skägget och avlägsnar det från musslan med en kniv. Jag brukar använda mina skrubbhandskar för färskpotatis för att göra rent musslorna, men som sagt de behöver inte mycket rengörning.

Tillagade brukar öppna sig. En mussla som fortfarande är sluten efter tillagning ska slängas. Det här sägs vara en myt men så länge jag inte hittar belägg på exempelvis svensk fisks sida så kommer jag låta det stå kvar.

När vi serverar musslor så brukar vi stekta lite plättar till barnen för att förstärka middagen.

Det här behöver du till vinkokta musslor

2 kg musslor
0,5 dl olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk torkad timjan
4 dl vitt vin
5 dl vatten
1,5 msk fiskfond

1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
1 dl grädde
(0,5 tsk salt / 0,5 krm svartpeppar)

Så här lagar du vinkokta musslor

Skrapa musslorna så att skalet är rent (det är det här som är tid). Släng musslor som inte stänger sig när du knackar på dem (de är döda). Det är normalt att ungefär 10 musslor går bort på 2 kg.

Finhacka löken och ta fram en stor kastrull, gärna 10-15 liter.

Stek löken tillsammans med timjan på svag värme i 10 minuter utan att den tar färg.

Tillsätt vin, vatten och fiskfond. Koka ihop buljongen i 10 minuter.

Koka upp på högsta värme och tillsätt musslorna. Koka musslorna 6-7 minuter. Medan musslorna kokar smälter du smöret tillsammans med mjölet i en liten kastrull. Smaka av med salt och peppar.

När smöret och mjölet smält ihop tillsätter du grädden. Koka ihop medan musslorna kokar färdigt.

När musslorna har kokat färdigt häller du över buljongen i den lilla kastrullen och låter såsen koka ihop 5 minuter. Häll sedan tillbaka den redda buljongen över musslorna och serverar direkt.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Anders sa...

Att man skall slänga musslor som inte öppnar sig vid kokning är en seglivad (men relativt ny) myt.

Se exempelvis nedanstående länk (finns många andra):
http://faktoider.blogspot.se/2011/01/att-kasta-musslor.html

Magnus på Matlyckan sa...

Hej Anders,

tack för kommentaren. Jag uppdaterar bloggposten.

Säsongens recept