web stats analyzer

tisdag 28 december 2010

Bönröra till tacos och tex-mex - bra tillbehör

Skriv ut receptetEn enkel och god bönröra som med fördel används till tex-mex, burritos och tacos. Eftersom de små barnen nöjer sig bra utan pappas röror så blev det här en god välkryddad bönröra som gör tex-mex-maten lite mera vuxen.

Tex-Mex är en term som används för att beskriva en regional amerikansk mat som blandar livsmedel från USA inspirerat av köken i Mexiko . Köket har spridit sig från gränsstater som Texas och sydvästra USA till resten av landet och världen. Tex-Mex används för att beskriva en lokaliserad version av mexikansk mat och det är precis det du hittar i de svenska matvaruhyllorna. Det är vanligt att alla dessa livsmedel kallas "mexikansk mat" när det egentligen är ett helt annat kök som bara är inspirerat av mexikansk matlagning.

Bönor är något som ofta fattas i den svenska tex-mex-matlagningen och det får väl ses som en naturlig anpassning av konceptet. Jag gör gärna en egen bönröra eftersom det var så jag först upplevde tex-mex under mitt år i USA.

Jag använder Tabasco Chipotle som krydda för att få lite hetta och lite röksmak. Den är mildare än vanlig Tabasco och det går därför inte att byta ut Tabasco Chipotle mot vanlig Tabasco.

Det här behöver du:

1 msk olja
1 msk vitlök
70 g röd lök
110 g gul paprika
1/2 tsk spiskummin
5 msk tomatpuré
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 tsk tabasco chipotle
400 g svarta bönor

Gör så här:

Stek lök och vitlök i oljan 2-3 minuter.

Tillsätt paprika och spiskummin och stek ett par minuter till.

Tillsätt socker, tomatpuré, salt och tabasco chipotle.

Skölj bönorna och mosa ner dem i tomatsalsan.

Servera ljummen eller kall till tacos eller annan tex-mex.

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

maria sa...

Den ska jag laga till ikväll!

Säsongens recept