Sidor
tisdag 30 juni 2009
Pasta med oliver, bacon, tomater och vitlök
söndag 28 juni 2009
Krämig potatissallad med creme fraiche
Det här är den potatissallad som jag brukar göra när vi grillar och då tycker jag att potatissalladen ska vara lite krämigare. Den fungerar att servera nygjord, men potatissalladen smakar även gott kall och är perfekt på utflykt.
lördag 27 juni 2009
Kall sås med saffran och apelsin
Idag ska vi grilla lax. Eftersom det inte ska bli för torrt så tänkte jag göra en kall sås som går bra att förbereda. Efter lite letande och lite testande blev det så här. Den här såsen passar utmärkt till rökt eller grillad lax. Naturligtvis funkar den bra till vanlig ungsbakad lax också.
Det här behöver du:
0,25 g saffran
1 dl vitt vin
1,5 dl apelsinjos
1 msk apelsinmarmelad
1 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
Gör så här:
Blanda saffran, vin, jos, marmelad och buljong. Koka ungefär 10 min på hög temperatur och reducera till 1 dl. Låt därefter svalna något.
Blanda i creme fraiche och ställ kallt.
torsdag 25 juni 2009
Pastasallad - snabbt och enkelt med fetaost
tisdag 23 juni 2009
Blåbärsmuffins och chokladmuffins
söndag 21 juni 2009
Mangotårta
torsdag 18 juni 2009
Köttfärssås med vitlök och rött vin
Den här köttfärssåsen har lite mer vuxen smak, men funkar trots det med barnen. Eftersom det är ganska mycket salt i såsen blir den ganska kraftig i smaken.
Stek utan att det tar färg
200 g hackad lök (2 st)
1 msk hackad vitlök
1 msk Heinz ketchup
1/2 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 dl rödvin
måndag 15 juni 2009
Fläderblomssaft, flädersaft
Den här goda flädersaften görs på fläderblommor. Ett sommarminne från Västervik. Saften håller inte så jättelänge om den inte fryses.
lördag 13 juni 2009
Potatissallad på färskpotatis med sparris, fetaost och oliver
torsdag 11 juni 2009
Milkshake med banan
onsdag 10 juni 2009
Vit sillsallad
Den här sillsalladen med matjesill är en klassiker på vårt julbord, påskbord och på midsommarfesten. Servera den på en grov brödbit eller njut av den som den är.
1 burk matjesill
3 hårdkokta ägg
1 liten bit purjo
1 liten rödlök
2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
4 msk kalles kaviar
0,5 dl hackad dill
Hacka matjesill, potatis, ägg, purjo och lök. Blanda gräddfil, majonnäs kaviar och dill. Blanda i de hackade ingredienserna. Servera till exempel på en bit grovt bröd.
tisdag 9 juni 2009
Rabarbermarmelad med vanilj
Skär rabarbern i små bitar. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur alla frön. Koka upp rabarber, vatten,vaniljstång och frön i en kastrull.
måndag 8 juni 2009
Klassisk lasagne
Den här goda klassisk lasangen lagar vi ofta och det är alltid en favorit, både till vardag och fest. Enkel tillagning i ugnen - al forno - och serverat med en fräsch grönsallad och varför inte ett enkelt rödvin?
Det här behöver du:
Fräs nötfärsen i 1 msk smör. Häll över i en gryta. Skala, hacka och fräs löken. Lägg över i grytan. Tillsätt tomater, tomatpuré, buljongtärning, vitlök och kryddor. Låt koka under lock 20 minuter.
Häll hälften av såsen i en ugnsfast form. Täck med lasangeplattor. Lägg på två lager med köttfärs med plattor emellan. Avsluta med plattor och häll sist på resten av ostsåsen. Strö över den sista dl ost och gratinera 20 min i 225 grader (30 min i 200 grader om köttfärssåsen är kall).
fredag 5 juni 2009
Potatissallad med färskpotatis och vinegrette
Det här behöver du:
1 kg färskpotatisar