Sidor

tisdag 1 juni 2010

Risotto Milanese - saffransrisotto


Av någon anledning blir jag alltid inspirerad att laga italiensk mat när jag varit i Italien. Den här gången gick resan via Milano och därför bjöds det idag på en Risotto Milanese.

Den här risotton passar bra att äta som den är, men naturligtvis fungerar den fint tillsammans med skaldjur eller varför inte lite grillad fisk.

Det här behöver du:

1,5 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl vitt vin
4 dl avorioris
50 g smör
1 gul lök
1 pkt saffran ½ g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
85 g färskriven parmesanost

Gör så här:

Värm buljongen och finhacka löken.

Fräs löken i hälften av smöret på medelvärme. När löken blivit mjuk tillsätter du riset och steker ytterligare någon minut. 

Tillsätt vinet och rör runt. Tillsätt buljong så att riset precis täcks av vätskan. Koka på medelvärme (alltså femman på en niogradig skala). Under hela kokningen tillsätter du den varma buljongen decilitervis allt eftersom riset sväller. Mot slutet av kokningen måste du vara noga med att röra om i botten av kastrullen så att risotton inte bränner fast.

Riset ska vara mjukt med lite tuggmotstånd och enklaste sättet att lyckas är att koka riset långsamt. Jag brukar koka utan lock eftersom det är enklare att se när det är dags att späda mer. I de flesta recept jag sett ska riset kokas i 20 minuter men om det ska fungera måste riset kokas för hårt och resultatet blir ett grötigt ris med alldeles för hård kärna. Därför är det bättre att planera 30-40 minuters kokning om du siktar på ett bra resultat.

När riset kokat klart tillsätter du smöret, parmesanost och kryddor. Späd med buljong (du har förhoppningsvis lite kvar) så att risotton får en krämig konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad roligt att du vill kommentera!

Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.

Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.

在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!