Sidor

lördag 24 januari 2009

Klyftpotatis - den perfekta klyftpotatisen

1 kg potatis
15 g smör
10 g olivolja 

Klyfta potatisarna i kvartar. 

Det här är själva grundreceptet. Läs kommentarerna för att följa vägen mot den perfekta klyftpotatisen.

3 kommentarer:

  1. Varmluft i 200 grader. Alla potatisar ligger på den runda sidan i en stor teflonform. Potatisen vätskar sig något, men slutresultate efter 40 min blir mycket bra.
    De sista 30 min så åkte det med en fläskytterfilé i ugnen. Potatisen stod på fals 2, köttet på fals 4. Köttet blev något torrt (75 grader med termometern). Brukar normalt köra köttet på 175 grader i ånga/varmluft.

    Mycket bra resultat.

    SvaraRadera
  2. Varmluft/ånga i 225 grader. Samma teflonform, men 30 g smör istället för blandning olja/smör. Ökade på till 1,1 kg potatis.
    Potatisarna stod innne i 30 min och skakades om efter 20 min.
    Potatisen fick lite mycket färg men smaken var utsökt. Påminde lite om det yttersta på en bakpotatis.

    SvaraRadera
  3. Klart man ska bidra med recept:

    Jag kör på klyftad potatis (som gärna får stå i kallt vatten ett tag innan de ska in i ugnen). Häll ner på en plåt, olja in högen, flingsalta rikligt (4-5 nypor), ev lite örter på (rosmarin eller timjan eller ngt annat kul), sedan kommer det viktigaste, ställ upp dem på skinnet.

    Jag har ingen fancy ugn så jag brassar på typ 225 och låter dem stå tills de är finfina i färgen.

    SvaraRadera

Vad roligt att du vill kommentera!

Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.

Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.

在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!