Sidor

söndag 12 juni 2016

Hamburgerbröd i ångugn



Det här behöver du för 7 hamburgerbröd
25 g smör

30 g Vetemjöl Special
1,50 dl mjölk

1 dl mjölk
10 g jäst

250 g vetemjöl special
20 g socker
5 g salt

1 uppvispat ägg
Sesamfrön

Så här gör du hamburgerbröden
Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat.

Värm 30 g mjöl och 1,50 dl mjölk i en kastrull på medelvärme.

Rör hela tiden när blandningen tjocknat ordentligt - ta den från värmen och tillsätt resten av mjölken. Kolla att blandningen inte är varmare än 37 grader, annars måste den svalna något

Rör i jästen och blanda tills den löst sig.

Blanda de torra ingredienserna i en degbunke.

Häll i degvätskan. Arbeta degen tills allt har blandats ordentligt, låt den sedan vila 10 minuter. Kör 5 minuter till i degblandaren. Tillsätt smöret bitvis och kör sedan vidare i ca 15 minuter tills degen är mjuk och elastisk.

Ta ut degen på ett mjölat bakbord och skär den i bitar som väger ca 75 gram styck. Rulla bullarna och forma till platta skivor, cirka 7-8 cm i diameter, på en bakplåt med bakplåtspapper.

Täck över en bakduk och låt jäsa till drygt dubbel storlek, gärna i ångugn med jäsfunktion

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.



Sätt in plåten på andra falsen i ångugnen och sätt ugnen på 180 grader medelånga och grädda tills de fått fin färg, cirka 20-25 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler under duk. Lägg dem i en påse så fort de är svala nog.

Låt dem ligga i påsen minst två timmar innan du äter dem, gärna ännu längre tid. Går bra att frysa och tina upp i påse.

Matlyckans rabarberkräm


Nu börjar rabarbern ta över landen - vi försöker hålla jämna steg och gör den här goda krämen på rabarber så ofta vi kan. Hela familjen äter med stor förtjusning

Det här behöver du till 4 - 5 portioner rabarberkräm:

500 gram rabarber
4 dl vatten
1 dl socker

2 msk potatismjöl
1/2 dl vatten

1 msk vaniljsocker

Så här gör du rabarberkrämen


Skölj rabarbern, skala riktigt grova stjälkar. Hacka rabarbern i knappt centimeterstora bitar. Blanda rabarber, socker och vatten i en kastrull.

Koka upp blandningen och låt koka tills rabarbern mjuknar, cirka 5 minuter.

Rör ut potatismjölet med vattnet. Ta krämen från plattan och rör ner potatismjölsblandningen i en fin stråle under omrörning.

Låt krämen koka upp. Ta krämen från plattan och smaka av med vaniljsocker.

Låt rabarberkrämen svalna. Servera med mjölk och grädde.