1 flaska porter 33 cl
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl mörk brödsirap
1 1/2 pkt jäst
1/2 msk salt
1/2 tsk malda kryddnejlikor
8 dl vetemjöl
ca 1 liter fint rågmjöl
(russin)
Pensling:
ljummet vatten
1/2 tsk potatismjöl
1 msk kallt vatten
1/2 dl hett vatten
Värm porter, mjölk och sirap till 37 grader.
Smula jästen och rör ut med spadet. Tillsätt salt och nejlikor.
Tillsätt vetemjöl och hälften av rågmjölet. Strö över mjöl och jäs i 30 minuter.
Arbeta in hälften av kvarvarande rågmjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
Smöra 2 avlånga formar på 2 liter.
Ta upp på bakbordet. Baka in så mycket mjöl som behövs. Forma till 2 bröd och lägg i formarna. Jäs 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Nagga bröden och pensla med ljummet vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Rör ut potatismjölet i kallt vatten, tillsätt det heta vattnet. Pensla potatismjölsblandningen på bröden strax innan de är klara.
Låt bröden svalna något i formarna och stjälp sedan upp dem och låt dem svalna med blanka sidan upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad roligt att du vill kommentera!
Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.
Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.
在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!