Sidor

söndag 16 juni 2013

Majonnäs

majonnäs

Det är enkelt att göra majonnäs och det är mycket godare än den du köper (förstås!). I andra recept på majonnäs används endast äggulan men här använder jag hela ägget för att göra emulsion till majonnäsen. Om du nödvändigtvis vill ha en gulare majonnäs kan du byta ut ägget mot två äggulor.

Det här behöver du till majonnäs:

1 ägg
1 tsk vinäger
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 dl neutral olja

Så här gör du majonnäs:

Blanda ägg, vinäger, senap och kryddorna i mixerbägaren. Kör med stavmixern i ungefär en minut innan du tillsätter oljan.

När du tillsätter olja till majonnäsen ska stavmixern vara igång hela tiden. Tillsätt oljan i en smal stråle och max en halv deciliter till att börja med. Håll mixern så att du får in luft i majonnäsen och kör tills du hör att ljudet ändrats och att blandningen fått en tjockare konsistens. Därefter kan du tillsätta olja i lite raskare takt.

Om majonnäsen blir för tjock spär du majonnäsen med lite, lite vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad roligt att du vill kommentera!

Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.

Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.

在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!