Sidor

lördag 21 januari 2012

Mörk eller vit chokladmousse



Chokladmousse är naturligtvis väldigt god som den är men chokladmousse kan också serveras med frukt, bär och kryddor för att förhöja smaken.

Chokladmousse med vit choklad blir sötare och chokladmousse med mörk choklad får en tydlig chokladsmak. Vid festligare tillfällen gör vi ofta två sorters mousse och serverar med syrliga hallon, passionsfrukt eller granatäpple och dekorerat med några silvriga strösselkulor.

Det här behöver du till chokladmousse

2 dl vispgrädde
2 ägg
70 g mörk eller vit choklad

Så här gör du chokladmousse

Dela äggen och vispa en äggvita hårt. Det är viktigt att det inte är någon äggula i äggvitan för annars blir det svårt att vispa ett hårt skum. Det är därför du börjar vispa äggvitan när du gör chokladmousse.

Vispa äggulorna lätt pösigt.

Vispa grädden hårt.

Smält chokladen försiktigt. Rör ner chokladen i äggulorna. Rör därefter ner choklad och äggblandningen i den vispade grädden. Vänd ner äggvitan och ställ in i chokladmoussen kylskåp.



--

Här är tips på ett vin som passar till chokladmousse.

När moussen kombineras med frukt och bär är det ett tips att välja ett syrligt komplement till chokladen. Hallon fungerar utmärkt, men både lingon och vinbär är spännande variationer.

3 kommentarer:

  1. Den andra äggvitan tas inte med överhuvudtaget? Eller blandas den i tillsammans med gulorna?

    SvaraRadera
  2. Det där såg inte tokigt ut! Jag glömmer bort att göra mousse.

    SvaraRadera

Vad roligt att du vill kommentera!

Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.

Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.

在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!