Sidor

lördag 31 december 2011

Varmrimmad lax och torsk i ugn - långsam fisk på nyår 2011


Att tillaga fisken långsamt i ugnen är ett fantastiskt sätt att tillreda såväl torsk som lax. Principen är enkelt; låt fisken sakta tillagas i vattenbad utan att koka. Eftersom torsken och laxen värms så långsamt så kommer temperaturen vara optimal rakt igenom hela fiskbiten.

Det tar ungefär lika lång tid att tillaga fisken som att koka potatis och fisken sköter sig helt själv. Det finns alltså gott om tid över till såväl gäster, såskokning och matlagningsvin.

Det här behöver för att tillaga torsk och lax i ugn

1 liter vatten
2 msk salt
1,5 kg fiskfilé (t.ex. torsk och lax) i bitar
1 termometer (eller titta)
Vitvinssås

Gör så lagar du torsk och lax i ugnen

Koka upp drygt 4 dl vatten och salt. Tillsätt resten av vattnet och om du har en termometer kontrollerar du att temperaturen är under 50 grader.

Lägg fisken i en lagom stor form med höga kanter. Häll över vatten så det täcker och ställ in i 100 grader varm varmluftugn.

Kontrollera att fiskköttet stelnat eller mät kärntemperaturen på ca 48 grader.

Servera med vitvinssås och kokt (kanske pressad) potatis. Dagens grönsak är sparris. Som garnering använder vi lite räkor och halstrade pilgrimsmusslor. Det är ju trots allt nyårsafton.

Dagens dryck blir en magnumflaska Pol Roger.

2 kommentarer:

  1. Fin fisk med vitvinssås är verkligen underbart gott.
    Tack för rådet om fisktillagningen, det ska jag testa!

    SvaraRadera
  2. Det fina med att laga fisk i vattenbad är att resultatet blir jättebra oavsett om man använder färsk eller frusen fisk.

    SvaraRadera

Vad roligt att du vill kommentera!

Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.

Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.

在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!