Här är fyra olika pajrecept, med och utan ägg och med mycket eller lite smör. Alla pajrecept räcker till två pajer.
Det första pajreceptet är det recept jag brukar använda själv. Jag har lite surdeg i pajdegen för att den ska få lite syra.
Den andra pajreceptet är inspirerad av ett recept i Kärlek, oliver och timjan av Anna Bergenström. Fördelen är att pajdegen inte innehåller så mycket smör, nackdelen att det innehåller kesella vilket jag sällan har hemma.
Det tredje pajreceptet är ett standardrecept och det fjärde är också klassiskt men med ägg.
Pajrecept 1 (med surdeg):
240 g vetemjöl (4 dl)
75 g smör
60 g surdeg
1 ägg
2 krm salt
Pajrecept 2 (ur olivboken):
4 dl vetemjöl
40 g smör
50 g kesella
1 ägg
Pajrecept 3 (standard utan ägg):
4 dl vetemjöl
165 g smör
3-4 msk vatten
Pajrecept 4 (standard med ägg):
4 dl vetemjöl
200 g smör
1 ägg
Äggstanning (till en paj):
3 ägg
2,4 dl mjölk
1 krm svartpeppar
1 krm salt
(1 ägg + 0,8 dl mjölk)
Gör så här:
Pajdeg:
Hyvla smöret och finfördela det i mjölet. Tillsätt vätska och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Pajdegen kan antingen tryckas ut i formen eller kavlas. Själv föredrar jag att kavla ut degen och det sägs att resultatet blir bättre om degen vilat 30 minuter i kylskåpet innan kavlingen. Om du ska kavla ut i en rund form så formar du degen rund innan du lägger den i kylskåpet.
Äggstanning:
Vispa snabbt ihop alla ingredienser. Om ingredienserna i pajen inte täcks kompletterar du snabbt med ett extra ägg och en knapp deciliter mjölk.
Fyllning:
Det finns många olika varianter på fyllning. Här är några av mina favoriter.
Paj med ost och skinka
Paj med kallrökt lax och broccoli
Paj med kronärtskocka och gorgonzola
Här fanns det minsann massa goda recept!
SvaraRaderaHit tittar jag färna in fler gånger och jag ska testa recepten.