Förmodligen finns det hopp. Surdegen är med största sannolikhet inte död. Det enklaste sättet att prova är att mata degen.
Vetemjöl:
För vetesurdeg tag 100 g av din gamla surdeg, 200 g vatten och 200 g vetemjöl.
Rågmjöl:
För rågsurdeg tag 100 g av din gamla surdeg, 200 g vatten och 120 g rågmjöl.
Blanda mjöl, vatten och surdeg till en jämn smet i en bunke. Tvätta ur burken som du normalt förvarar degen i innan du häller i smeten och täcker med lock eller plastfilm.
Om surdegen börjar bubbla efter några timmar i rumstemperatur lever den och går bra att använda.
När ska jag slänga surdegen?
Om degen börjat mögla ska den definitivt slängas.
När ska jag slänga surdegen?
Om degen börjat mögla ska den definitivt slängas.
Min surdeg har delat sig flera gånger och så länge den inte verkar ha möglat eller via lukt signalerar varningssignaler är det ingen fara. Däremot är skiktningen en tydlig signal att det är dags för matning.
Att bara röra om i en siktad surdeg är ingen större idé eftersom den kommer att dela sig på bara några timmar igen.
Hur gör jag en ny surdeg?
Här finns det instruktioner hur du startar en ny surdeg.
Degen bubblar men bara lite?
Eventuellt kan det vara lite utmattad så att du kanske måste mata den en gång till (mjölksyra kan knäcka den bäste). Gör om matningen med 100 gram av din nymatade surdeg så blir det förmodligen bättre fart.
Hur ska jag förvara degen?
Degen bor i kylskåpet men i samband med matning får den bubbla upp ovanpå kylskåpet (där det normalt är lite onormalt rumstempererat vilket är bra för jäsprocessen).
När det är dags att baka med surdegen funkar det bäst med en nymatad rumstempererad deg. En kylskåpskall surdeg innehåller mer syra och ger syrligare bröd.
---
Här finns det instruktioner hur du startar en ny surdeg.
Degen bubblar men bara lite?
Eventuellt kan det vara lite utmattad så att du kanske måste mata den en gång till (mjölksyra kan knäcka den bäste). Gör om matningen med 100 gram av din nymatade surdeg så blir det förmodligen bättre fart.
Hur ska jag förvara degen?
Degen bor i kylskåpet men i samband med matning får den bubbla upp ovanpå kylskåpet (där det normalt är lite onormalt rumstempererat vilket är bra för jäsprocessen).
När det är dags att baka med surdegen funkar det bäst med en nymatad rumstempererad deg. En kylskåpskall surdeg innehåller mer syra och ger syrligare bröd.
---