På lördagar är det praktiskt att laga paj. Jag gör alltid två pajer eftersom besväret är ungefär detsamma som att göra en. Då är lunchen för hela helgen fixad och vill man så är det enkelt att ta picknicklunch nästa dag.
Idag blev det en vegetarisk fyllning med gorgonzola och kronärtskocka och en klassisk quiche.
Pajdegen är lite annorlunda och innehåller betydligt mindre smör än normalt. Inspirationen kommer från olivboken där skulle det egenligen vara kesella i receptet, men det har man ju mer än sällan hemma (tyvärr). Bytte ut det mot lite surdeg eftersom jag hade det i kylen. Skulle tro att det går lika bra med vatten.
Det här behöver du:
240 g mjöl
75 g smör
60 g grundsur (eller 30 g mjöl + 30 g vatten)
1 ägg
2 krm salt
Fyllning 1:
180 g kronärtskockor
80 g gorgonzola
Fyllning 2:
150 g kokt tunn skinka
120 g ost
Äggstanning:
5 ägg
4 dl mjölk
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till pajen och kavla ut två tunna skal som du klär formerna med.
Grovhacka skockorna och gorgonzolan. Lägg ut i den ena pajformen.
Strimla skinkan och riv osten grovt. Lägg ut i den andra pajformen.
Blanda ihop äggstanningen och fördela den mellan pajerna. Ställ in i ugnen och grädda i varmluftsugn i 35 minuter på 175 graders värme.