Det här fantastiskt goda brödet passar både till frukosten och till sillmackan. Det är dessutom väldigt enkelt att göra. OBS! Det är väldigt viktigt att behålla proportionerna i receptet.
Receptet räcker till 3 limpor.
Det här behöver du:
75 g jäst
9 dl vatten (900 g)
4,5 tsk salt (30 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1/2 dl koloritsoja (50 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
12 dl vetemjöl (720 g)
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet och sedan resten av ingredienserna, avsluta med vetemjölet. Degen blir ganska kletig men det ska den vara.
Häll smeten i tre 1,5 liters avlånga oljade formar. Platta till smeten med en stor och blöt sked och nagga med en gaffel doppad i olja. Låt bröden jäsa övertäckt i 2-3 timmar. Alternativt kan brödet jäsa i kylskåpet 6-9 timmar.
Grädda 50 minuter i 200 grader. Låt bröden vila en liten stund innan de stjälps upp på galler och får kallna insvepta i bakduk. Vill du vara på den säkra sidan kontrollerar du innertemeperaturen med en termometer. Bröden ska vara 98 grader när de är färdigbakade.
På bilden ovan ser du två alternativ till sillmackan.
Vilket gott bröd- Grovt och lagom sött! Var lätt att göra dessutom. Gjorde i ordning ingredienserna kvällen innan och lät det jäsa i kylen över natten i ca 9h. Gräddade det på morgonen och lät det vila nån timma innan jag kunde njuta av en perfekt söndagsfrukost.
SvaraRaderaVad i hela friden är koloritsoja? Är det för smak eller enbart för färg? Så annars ut att vara ett trevligt recept. :)
SvaraRaderaDet är bara för färgen. Koloritsoja är sockerkulör.
SvaraRaderaGott och lättbakat. Tackar för receptet!
SvaraRadera