Det här brödet uppskattas av hela familjen och att rulla bullar är något som är roligt att göra tillsammans med barnen.
Det här behöver du:
500 g mjölk
1000 g vetemjöl, gärna Vetemjöl special eller Manitoba Cream
180 g smör
50 g socker
120 g äggula (6 st)
20 g salt
Gör så här:
Lös upp jästen i en del av mjölken. Tillsätt därefter resten av mjölken tillsammans med övriga ingredienser. Smöret ska inte smältas, skär bara ner det i centimetertjocka skivor. Knåda degen i 15 minuter.
Låt degen jäsa i 45 minuter. Degen ska stötas efter halva jäsningen. Egentligen ska du ta upp degen på ett bakbord för att göra det, men jag brukar bara trycka ihop den direkt i bunken. Stötningen gör jäsningen bättre och ger en smidigare deg.
När degen jäst lägger du upp degen på ett mjölat bakbord. Själv använder jag en mjölad vaxduk vilket är väldigt smidigt. Dela degen på mitten och rulla två längder. Varje längd ska delas i 16 bitar vilket ger bröd på ca 60 g.
Lägg upp bröden på plåt och låt jäsa ytterligare 45 minuter.
Baka i 12 minuter tills bröden är gyllenbruna. Grädda i 12 min vid 215 graders värme.
Det här brödet är inspirerat av ett recept i Jan Hedhs bok om bakning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad roligt att du vill kommentera!
Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.
Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.
在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!