De senare månadernas experiment med surdegsbakningen har gått ut på att hitta enkla sätt att med minimal arbetsinsats baka goda bröd. Det här är ett väldigt enkelt sätt att baka ett utmärkt grovt bröd.
Det krävs egentligen två saker:
- Att du knådar degen i en assistent (den är väldigt kladdig)
- Att du har en ugn som du kan programmera
Degen ska knådas ungefär vid tiotiden på kvällen.
Det här behöver du:
50 g jäst
7,50 dl vatten (750 g)
350 g surdeg av vete
2 msk salt (37 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1 msk koloritsoja, collorit (15 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
8,25 dl vetemjöl (495 g)
Gör så här:
Blanda jästen med surdeg och lite vatten. Blanda i resten av vattnet och sedan resten av ingredienserna, avsluta med mjölet. Knåda för 13 minuter.
Häll smeten i tre 1,5-liters avlånga oljade formar. Platta ut degen med en stor, blöt sked och nagga med en gaffel.
Ställ in brödformarna i den kalla ugnen och programmera start om sex timmar. Ugnen ska upp till 200 grader och vara igång 40 minuter (inklusive uppvärmning). Brödet kommer delvis att bakas på eftervärmen. Har du en vattenspruta kan du spreja bröden med vatten så att de torkar ur mindre på ytan under jäsningen.
När du vaknar tar du ut bröden ur ugnen, stjälper ur dem ur formarna och sveper in dem i varsin bakduk för avsvalning.
Häll smeten i tre 1,5-liters avlånga oljade formar. Platta ut degen med en stor, blöt sked och nagga med en gaffel.
Ställ in brödformarna i den kalla ugnen och programmera start om sex timmar. Ugnen ska upp till 200 grader och vara igång 40 minuter (inklusive uppvärmning). Brödet kommer delvis att bakas på eftervärmen. Har du en vattenspruta kan du spreja bröden med vatten så att de torkar ur mindre på ytan under jäsningen.
När du vaknar tar du ut bröden ur ugnen, stjälper ur dem ur formarna och sveper in dem i varsin bakduk för avsvalning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad roligt att du vill kommentera!
Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.
Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.
在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!