Sidor

lördag 8 maj 2010

Laxfilé i ångugn - enkel inkokt lax



Att koka laxen i ugnen är en mycket enkelt och det blir väldigt gott. Serverat med en romsås blir det både gott och festligt. Laxen smakar lika bra ljummen som kall. Det här är perfekt bjudmat.

Jag lagade den här rätten i ångugnen. Det går naturligtvis bra att laga i vanlig ugn, övertäkt med aluminiumfolie och på 125 grader till du får rätt innertemperatur.


Det här behöver du:

Laxen

900 g lax
4 dl vatten
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
0,5 dl hackad dill
1 rödlök

Romsås


2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
75 g stenbitsrom

Gör så här:


Börja med att skala och koka potatisen. Tillagningen av laxen går fortare än att koka potatis. 

Lägg laxen i en ugnsform med kanter som är högre än själva filén.

Skala och skiva rödlöken i tunna skivor och fördela över laxen.

Värm vatten och vin och blanda i fiskbuljongtärningen så att den löser sig. Tillsätt dill och häll sedan buljongen över fisken. 

Ställ in i ångugnen i cirka 18 minuter. Använd gärna termometer och avbryt tillagningen när laxen har en innertemperatur på 48 grader (temperaturen hittade jag i nåt recept som Mat-Niklas lagat och resultatet blev helt perfekt).

Blanda majonäs och creme fraiche och tillsätt därefter romen.

Servera med potatis och ärtor.

2 kommentarer:

  1. Ah vad gott med bade lax oxh romsas, minns inte nar jag at de tva tillsammans. Maste se till att laga till det snart:)
    Kramar,
    Nena

    SvaraRadera
  2. Oj så gott det såg ut! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera

Vad roligt att du vill kommentera!

Kommentarer som är uppenbart spam kommer självklart att tas bort. Länka gärna till din blogg men gör det med namn och inte med sökord.

Naturligtvis är det okej att länka till ett specifikt inlägg om det är relevant för kommentaren.

在瑞典只有意见。垃圾邮件将被删除。没有链接!